Business Internaţional

S&P ar putea fi anchetată pentru eroarea de două ore care a pus în pericol Franţa

S&P ar putea fi anchetată pentru eroarea de două ore care a pus în pericol Franţa

Autor: Adrian Voicu

11.11.2011, 09:57 547

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a speriat joi investitorii după ce, dintr-o eroare, a alertat abonaţii asupra reducerii ratingului datoriei Franţei de la nivelul de top AAA, deşi nu a luat o astfel de măsură, scrie Wall Street Journal.

Alarma falsă a durat aproximativ două ore, lăsând participanţii pieţei să se întrebe dacă într-adevăr agenţia va lua o măsură atât de drastică într-un moment în care deja încrederea în Europa este fragilă.

Greşeala făcută de S&P vine într-un moment destul de sensibil pentru Franţa, a cărei datorie a dus la temerea investitorilor că această ţară ar putea urma o reducere a ratingului.

"Totul a ieşit de sub control", a declarat Michael Church, preşedinte al Addison Capital, firmă de management al investiţiilor. Calculatoarele traderilor "o iau razna când ai un asemenea titlu. Ţinând cont de importanţa pe care au ajuns să o aibă ratingurile suverane şi de neliniştea pieţelor, o trimitere accidentală a unei asemenea note de către S&P este la limita comicului".

Autorităţile de reglementare a pieţei de capital din SUA vor analiza incidentul, a declarat o persoană apropiată situaţiei. De asemenea oficiali francezi au anunţat că vor deschide o anchetă asupra mesajului eronat al S&P.

Ca urmare a reducerii eronate a ratingului indicele Stoxx Europe 600 a pierdut 1,5%, în timp ce costul de împrumut al obligaţiunilor emise guvernul francez pe zece ani a urcat vertiginos cu până la 28 de puncte de bază până la 3,48%, cel mai înalt nivel din iulie până în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO