Business Internaţional

S&P ar putea tăia ratingul datoriilor SUA în următoarele trei luni

S&P ar putea tăia ratingul datoriilor SUA în următoarele trei luni

Autor: Bogdan Cojocaru

21.07.2011, 18:40 119

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) apus sub supraveghere, cu implicaţii negative, ratingul "AAA" pentrudatoriile pe termen lung ale SUA, indicând că acest calificativ arputea fi retrogradat în următoarele trei luni, potrivitMarketWatch.

"Având în vedere evoluţia discuţiilor din SUA referitoare laridicarea plafonului de îndatorare, considerăm că sunt şanse de celpuţin 50% ca ratingul pe termen lung să fie redus în următoarele 90de zile", se arată într-un comunicat al S&P.

Agenţia a pus sub supraveghere şi calificativul "A-1Ă" aldatoriilor pe termen scurt.

"În pofida negocierilor care durează de câteva luni, cele douăpărţi (cele două partide politice din Congresul SUA - n.r.) nu seînţeleg asupra unor probleme fundamentale de politică fiscală, ceeace măreşte riscul unui impas politic de durată", menţioneazăagenţia.

Trezoreria SUA a avertizat că dacă plafonul de îndatorare, de14.300 de miliarde de dolari, atins în mai, nu va fi ridicat, dupădata de 2 august capacitatea Statelor Unite de a angaja împrumuturide pe pieţele financiare va fi epuizată, ceea ce pune în pericolplata datoriilor dar şi a salariilor din sectorul public.

Dacă se ajunge la un acord pentru creşterea plafonului deîndatorare, dar nu se face nimic în privinţa reducerii deficitului,ratingul Statelor Unite va fi probabil coborât în categoria "AA",menţionează S&P.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO