Business Internaţional

S&P: Datoriile unor mari economii ale lumii se îndreaptă spre "explozie"

08.10.2010, 19:51 24

Datoriile suverane ale unora din cele mai mari economii alelumii se îndreaptă spre "explozie", din cauza îmbătrâniriipopulaţiei şi a costurilor provocate de criza financiare, potrivitunei analize a agenţiei de rating Standard & Poor's (S&P),scrie MediafaxBusiness.

Agenţia notează că, dacă se menţin actualele politici fiscale,datoria medie ca procent din PIB a 49 de state, reprezentând douătreimi din populaţia lumii, va ajunge la 245% până în 2050.

Într-o prognoză anterioară, publicată în 2007, S&P anticipapentru 2050 un nivel al îndatorării de 148% din PIB.

Deficitele bugetare şi datoriile statelor au crescut foarterapid în întreaga lume, după ce guvernele au cheltuit mii demiliarde de dolari pentru programe de stimulare a economiei. ÎnUniunea Europeană (UE), problemele fiscale au determinat Grecia săceară sprijinul financiar al UE şi Fondului Monetar Internaţional,în timp ce costurile la care se împrumută Portugalia şi Irlanda auurcat puternic, din cauza temerilor că şi aceste state ar puteaavea nevoie de ajutor.

Nivelul mediu al datoriei celor 49 de state, care includ celemai multe ţări UE, SUA şi China, este în prezent de 36% din PIB,estimează analiştii S&P.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO