Business Internaţional

S&P nu se opreşte: Loveşte fără milă băncile americane şi europene şi îmbunătăţeşte ratingul băncilor chineze

S&P nu se opreşte: Loveşte fără milă băncile americane şi europene şi îmbunătăţeşte ratingul băncilor chineze

Foto Shutterstock

Autor: Paul Comşa

01.12.2011, 00:02 369

Agenţia de rating S&P continuă să sape la temelia sistemului financiar occidental după ce a retrogradat ratingurile a zeci de instituţii de credit britanice şi americane, printre care RBS, HSBC, Barclays, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley şi Bank of America. Retrogradările au avut la bază modificarea criteriilor de evaluare pentru 37 din cele mai mari bănci ale lumii.

Pe de altă parte, băncile chineze au beneficiat de noul sistem de evaluare. Bank of China şi China Constuction Bank au primit un rating mai mare, iar Industrial & Commercial Bank of China şi-a menţinut calificativul, scrie Bloomberg.

S&P şi-a motivat decizia prin faptul că noile criterii iau în calcul şi "posibilitatea de a primi asistenţă financiară din partea unui guvern sau grup extern", alături de evaluarea riscurilor econo­mice şi ale mediului bancar. Agenţia a anunţat că va revizui şi ratingurile a peste 750 de companii din întreaga lume în urmă­toarele săptămâni.

Lumea financiară asistă la unul dintre rarele momente în care o agenţie americană dă semnalul schimbării centrului de echilibru al sistemului bancar mondial. În cazul de faţă, centrul tinde către Asia, scrie The Wall Street Journal. "Dacă examinezi lichidităţile din China, ele sunt foarte bune. Totodată, impulsurile din partea mediului politic şi susţinerea din partea guvernului sunt semnificative. Deşi creditarea rămâne riscantă, este vorba doar de credite, nu de operaţiuni cu instrumente derivate exotice sau de investiţii bancare", explică Tom Quarmby, analistul Barclays Capital.

Totuşi, creditorii chinezi întâmpină numeroase dificultăţi. Autoritatea de reglementare bancară din China i-a avertizat pe creditori că o serie de proiecte garantate de guvernele regionale vor rămâne fără finanţare, iar creditele acordate dezvoltatorilor imobiliari devin tot mai riscante concomitent cu scăderea vânzărilor din sectorul imobiliar.

Coloşii bancari retrogradaţi de S&P:

  • Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup, Morgan Stanley, JPMorgan, Wells Fargo, Bank of New York Mellon (SUA)

  • HSBC, Barclays, RBS, Lloyds (Marea Britanie)

  • UBS (Elveţia)

  • Rabobank (Olanda)

  • Banco Bilbao (Spania)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO