Business Internaţional

S&P: Ratingul Franţei ar putea intra în categoria "junk" până în 2040, în lipsa unor noi reforme

Autor: Vlad Popescu

10.06.2011, 17:43 210

Franţa şi-ar putea pierde în următorii ani ratingul de top "AAA"şi ar putea intra în categoria "junk" până în 2040, dacă nu adoptăreforme pentru reducerea cheltuielilor prea mari ale statului, aavertizat vineri agenţia de evaluare financiară Standard &Poor's (S&P).

Creşterea cheltuielilor cu sănătatea şi cu pensiile va pune totmai multă presiune pe ratingul de credit al ţării, începând din2014-2016.

"Este puţin probabil ca S&P să menţină ratingul AAA acordatstatului francez" în absenţa unor noi reforme pe termen lung, searată într-un raport al S&P privind impactul îmbătrâniriipopulaţiei, preluat de Reuters.

Guvernul francez a afirmat în repetate rânduri că este hotărâtsă-şi păstreze ratingul AAA, acesta fiind unul dintre motivelepentru care a fost adoptată anul trecut o reformă a sistemului depensii care va creşte treptat vârsta minimă de pensionare de la 60la 62 de ani şi vârsta minimă de retragere din activitate cu pensiecompletă de la 65 la 67 de ani.

Parisul vrea de asemenea să revizuiască constituţia pentru caurmătoarele guverne să fie obligate să stabilească ţinte deechilibrare a bugetului, după modelul plafonului de deficit bugetardin Germania.

Principalele reforme la care se referă S&P vizeazăcontinuarea remodelării sistemului de pensii, dar şi alte măsuri dereducere a cheltuielilor publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO