Business Internaţional

S&P: Riscul ca SUA să-şi piardă ratingul "AAA" a crescut considerabil

S&P: Riscul ca SUA să-şi piardă ratingul "AAA" a crescut considerabil

Autor: Vlad Popescu

15.07.2011, 12:09 735

Riscul ca SUA să-şi piardăratingul de credit "AAA" în următoarele trei luni a crescutconsiderabil, chiar dacă politicienii vor reuşi să ajungă la unacord privind creşterea plafonului datoriei de stat, a declarat unoficial al agenţiei Standard & Poor's (S&P), citat deReuters.

Preşedintele comitetului pentruratinguri de ţară din cadrul S&P, John Chambers, a declaratîntr-un interviu pentru Reuters că "a venit timpul" ca admistraţiaşi Partidul Republican să ajungă la un acord credibil pe buget,pentru a aborda problemele pe termen lung ale ţării.

"Dacă înţelegerea va avea oanvergură restrânsă, va avea loc un downgrade (reducerea ratingului- n.r.)", a avertizat Chambers.

S&P a revizuit în aprilieperspectiva ratingului SUA la negativă, măsură care anunţă în modnormal scăderea ratingului în următoarele 12-18 luni.

Însă "acest orizont s-a restrâns",a afirmat Chambers, pentru că este "foarte puţin probabil" caWashingtonul să poată pune la punct un program credibil de reducerea deficitului bugetar şi a datoriei de stat anul viitor dacăpoliticienii nu vor ajunge la un consens în aceastăvară.

S&P este singura mare agenţiede rating cu perspectivă negativă pe ratingul SUA. Moody's a plasatmiercuri ratingul Statelor Unite sub evaluare pentru o posibilăretrogradare, din cauza divergenţelor din mediul politic privindplafonul datoriei de stat.

Trezoreria SUA a anunţat anteriorcă ar putea începe, din august, să-şi îndeplinească obligaţiilefinanciare în funcţie de priorităţi, dacă Congresul nu va aprobacreşterea plafonului datoriei de stat peste limita actuală de14.300 miliarde de dolari, echivalentul a 100% din PIB.

Partidul Republican vrea, înschimbul votului pe datoria de stat, un program de reducere adeficitului bugetar prin tăieri dure ale cheltuielilor publice, întimp ce Partidul Democrat consideră că orice tentativă de scădere adeficitului trebuie să includă şi majorarea taxelor pentrulocuitorii cu venituri şi averi mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO