Business Internaţional

S&P se disculpă: Nu reducerea ratingului SUA a dus la căderea burselor

S&P se disculpă: Nu reducerea ratingului SUA a dus la căderea burselor

Autor: Vlad Popescu

26.08.2011, 12:12 848

Standard & Poor's (S&P) consideră că decizia de a retrograda în premieră ratingul Statelor Unite de la AAA, la AA+, nu este motivul care a declanşat cele patru săptămâni de scădere puternică a burselor, avertizând că ţările dezvoltate trebuie să-şi rezolve problema datoriilor, transmite Reuters.

S&P a redus pe 5 august ratingul SUA, în timp ce bursele erau deja în scădere din cauza crizei datoriilor de stat din Europa şi temerilor privind posibilitatea unei noi runde de recesiune în Statele Unite.

"Din punctul nostru de vedere, este o suprasimplificare să spui că s-a întâmplat din cauza retrogradării decise de S&P", a declarat şeful diviziei de ratinguri de ţară a S&P, David Beers, principalul oficial al companiei din spatele deciziei de a reduce ratingul SUA.

Beers se referă la criticile dure aduse S&P, potrivit cărora decizia agenţiei a cauzat căderea burselor.
Indicele MSCI al burselor din întreaga lume a căzut cu peste 17% de la maximul atins în luna mai, după ce investitorii şi-au pierdut încrederea în capacitatea politicienilor din ţările dezvoltate de a rezolva problema munţilor de datorii acumulate.

S&P a arătat anterior că şi-a bazat decizia pe instabilitatea politică de la Washington, care împiedică adoptarea unor măsuri semnificative de reducere a deficitului bugetar.

Într-un articol publicat în urmă cu o zi pe Bloomberg se arăta că acţionarii companiilor listate la New York sunt cu 1.000 miliarde de dolari mai săraci în urma deciziei Standard & Poor's de a reduce ratingul SUA.

În timp ce indicele de referinţă al bursei americane a pierdut 6,7%, adică 1.030 miliarde de dolari, de la retrogradarea din 5 august, titlurile de Trezorerie SUA au crescut pe piaţa secundară în cel mai accelerat ritm din ultimele 12 luni, iar guvernul american s-a împrumutat la cele mai reduse dobânzi din istorie.

"Unul dintre cele mai perverse lucruri la care am asistat în 25 de ani de afaceri este că, după ce S&P a redus ratingul guvernului SUA, reacţia investitorilor a fost să se înghesuie tocmai în titlurile care au fost retrogradate, ieşind în acelaşi timp de pe acţiuni fără să se uite la preţ. Cotaţiile bursiere s-au decalat mult prea mult", comentează Kevin Rendino, money manager la fondul american BlackRock, cu active de 3.650 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO