Business Internaţional

S&P: Statele Unite au şanse reduse de a-şi recâştiga ratingul AAA prea curând

S&P: Statele Unite au şanse reduse de a-şi recâştiga ratingul AAA prea curând

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

10.08.2011, 00:08 460

Este puţin probabil ca Statele Unite să asiste la o revenire aratingului de credit pe termen lung la nivelul AAA în scurt timp, aanunţat agenţia de rating Standard & Poor's, potrivit BBCNews.

Comentariile agenţiei au survenit în condiţiile în care aceastaa redus şi ratingul giganţilor ipotecari de stat Fannie Mae şiFreddie Mac din cauza "dependenţei directe a acestora de guvernulamerican".

Agenţia a retrogradat în acelaşi timp ratingul caselor declearing şi al altor instituţii având legătură cu datoria pe termenlung a Statelor Unite de la AAA la AAĂ.

La sfârşitul săptămânii trecute S&P a redus ratingul AAA alStatelor Unite pentru prima dată în istorie, decizie criticată durde secretarul Trezoreriei americane Timothy Geithner.

"Cred că au tras exact concluzia greşită", a declaratGeithner.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate la începutulacestei săptămâni David Beers, director în cadrul S&P, adeclarat: "Credem în continuare în existenţa unor riscuri şi dinacest motiv avem o perspectivă negativă. Nu anticipăm în acestmoment un scenariu în care Statele Unite să revină rapid la unrating AAA".

"Dacă ar exista un consens mai larg în rândul partidelor cuprivire la decizii de politică fiscală pe termen mediu, iar acestlucru s-ar traduce într-un pachet mai robust de stimulente fiscale,ratingul ar reveni în timp la AAA. Având însă în vedere situaţiaactuală din ţară, acesta nu este cel mai probabil scenariu", aadăugat David Beers.

Şi Moody's a avertizat că SUA şi-ar putea pierde ratingul maximpână în 2013 dacă nu ia măsuri concrete de reducere a deficituluişi a datoriei publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO