Business Internaţional

Cum s-a transformat Turcia în doar câţiva ani din importator cronic de energie în exportator de gaze şi electricitate către Europa şi statele vecine. Turcia şi-a întărit poziţia în jocul geopolitic, nu doar politic şi militar, dar şi diplomatic. Energia joacă un rol principal în acest lucru

În martie, după discuţii care au durat trei decenii, Turkmenistan a început să exporte gaze naturale Turciei, în urma unui acord de schimb cu Iranul. Astfel, Turcia deschide Turkmenistanului accesul spre pieţele europene.

În martie, după discuţii care au durat trei decenii, Turkmenistan a început să exporte gaze naturale Turciei, în urma unui acord de schimb cu Iranul. Astfel, Turcia deschide Turkmenistanului accesul spre pieţele europene.

Autor: Bogdan Cojocaru

25.05.2025, 12:43 3304

Două companii americane de petrol au semnat acorduri de 110 miliarde de dolari cu gu­vernul regional din Kurdistan, o regiune autonomă din nordul Irakului ale cărei exporturi de ţiţei autorităţile federale irakiene vor să le controleze. Acesta pare a fi semnalul ieşirii dintr-un impas. În mod normal, kurzii îşi exportă petrolul printr-un port din Turcia, dar livrările pe acolo au fost sistate din cauza unui conflict politic între Bagdad şi Ankara.

Între toate cele trei părţi se duc acum dis­cuţii pentru repornirea exporturilor de petrol kurd, iar Turcia este în tratative de pace cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan, o forma­ţiune politico-militară considerată teroristă. Toată lumea are de câştigat financiar, iar petrolul kurd va ajunge din nou la Marea Mediterană prin portul turcesc Ceyhan.

Acesta este doar un aspect mărut al sta­tutului la care Turcia a urcat într-un timp foarte scurt: a devenit un mare nod energetic între Europa şi Asia. De asemenea, într-un timp scurt, Turcia a devenit exportator de ener­gie. Exportul de energie, mai ales către Uniunea Europeană, şi controlul infra­struc­turii de alimentare cu energie a sta­telor europene şi vecinilor creşte impor­tan­ţa geopolitică a Turciei.

Prin această ţară trec gazele ruseşti des­ti­nate UE şi Balcanilor de Vest. Tot pe acolo trec şi gazele azere. În martie, după discuţii care au durat trei decenii, şi Turkme­nistan a început să exporte gaze Turciei, în urma unui acord de schimb cu Iranul. Astfel, Turcia deschide Turk­me­nistanului accesul spre pieţele europene. Iran a anunţat că anul trecut exporturile sale de gaze către Turcia au crescut cu 30%. Toate acestea se întâmplă în timp ce Turcia caută frenetic petrol şi gaze pe teritoriul său, inclusiv în Marea Neagră, iar ce găseşte este pus în exploatare în timp record.

În această lună, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a a­nunţat descoperirea unui nou zăcă­mânt de gaze în Marea Neagră, în apropierea apelor bulgare, care poate acoperi consumul tuturor gospodă­rii­lor turceşti timp de trei ani şi jumătate, după cum spun autorităţile. În 2020 Turcia a anunţat o desco­pe­rire „istorică“ de gaze în Marea Neagră, în perimetrul Sakarya, iar în 2023 acestea erau deja în exploatare. De asemenea, anul acesta ar trebui să înceapă producţia de test la primul reactor nuclear al ţării, de la centrala atomică Akkuyu. Aşa se face că Turcia îşi permite să devină exportator de gaze şi electricitate.

Prima încer­care de export de gaze a fost una de test, către Bulgaria. Apoi, livrările au explodat. Au cres­cut cu 560% în perioada ianuarie-august 2024, la 1,18 miliarde metri cubi, arată cele mai re­cente date oficiale. Principalele destinaţii ale exporturilor turceşti de gaze sunt Bulgaria, cu o pondere de 80%, şi Ungaria. De asemenea, Turcia a exportat, în cantităţi reduse, şi în Serbia şi în Macedonia de Nord. Livrările au reprezentat gaze trasportate prin conducte şi gaze naturale lichefiate. Progresul făcut de Turcia în sectorul gazelor pune într-o poziţie delicată Bulgaria, care şi ea caută gaze în Marea Neagră şi are cu compania naţională de profil a Turciei Botas un contract pentru utilizarea capacităţilor GNL turceşti pentru care încă plăteşte, deşi nu le foloseşte.

Unul din motivele principale pentru care Turcia îşi permite să exporte gaze este exploa­tarea de la Sakarya, din apropierea apelor bulgăreşti, spun analiştii. Pentru Bulgaria, companiile Shell, OMV şi Newmed, din Israel, caută gaze în Marea Neagră. „Cele mai ieftine gaze pentru Bulgaria vor fi gazele bulgăreşti“, a spus ministrul bulgar al energiei. Pentru Turcia, descoperirea de noi zăcăminte de gaze „este o veste foarte bună“, explică Oguzhan Akyener, preşedintele Centrului Turc de Strategii pentru Energie.

„Deficitul nostru de cont curent este încă foarte mare, iar importurile de energie reprezintă o mare parte din el. Fiecare nouă descoperire şi fiecare metru cub pe care-l producem ne ajută să ne reducem dependenţa de energie străină.“ Cele mai recente manevre diplomatice sugerează că Turcia va exporta gaze şi în Siria. Turcia exportă şi electricitate. Livrările către Irak se vor dubla anul aceasta. Cele către Siria s-ar putea tripla.

Legat de energie şi geopolitică, Akyener, de la Centrului Turc de Strategii pentru Energie, a spus că „Turcia şi-a întărit poziţia în jocul geopolitic, nu doar politic şi militar, dar şi diplomatic. Energia joacă un rol principal în acest lucru. Aceste descoperiri, la care se adaugă creşterea producţiei şi eforturile noastre în ţări precum Somalia, toate sprijină efortul de a deveni un hub central de energie“. Succesul de acasă încurajează Turcia să încerce să caute petrol şi gaze şi în curţile altora, în Bulgaria, Irak şi Libia.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels