Business Internaţional

Să fie disponibilizările masive din sectorul tech începutul unui val de distrugeri de locuri de muncă ce va izbi economia americană?

Să fie disponibilizările masive din sectorul tech...

Autor: Catalina Apostoiu

30.01.2023, 22:35 7457

Firmele din Silicon Valley elimi­nă sute de mii de locuri de muncă după ani de creştere incredibilă, însă economiştii nu prevestesc la unison recesiune şi şomaj în creştere drama­tică pentru economia americană, scrie Deutsche Welle. În timpul pan­demiei, numărul angajaţilor Micro­soft, Google, Amazon şi Meta a cres­cut puternic, odată cu spectaculosul avans al cererii pentru produsele şi serviciile companiilor respective, însă inflaţia nu a lăsat Silicon Valley altă opţiune decât să-şi restrângă personalul.

Firmele tech au eliminat împre­ună peste 330.000 de poziţii în ulti­mele 12 luni, potrivit datelor TrueUp. Cu inflaţia încăpăţânându-se să rămâ­nă extrem de ridicată, cu dobânzile în creştere puternică şi eco­nomia în încetinire, concluzia firească este că durerea sectorului tech se va extinde către alte sectoare ale economiei.

Potrivit The Wall Street Journal, valul recent de disponibilizări începe să treacă dincolo de sectorul tech, companiile recalibrându-şi persona­lul şi începând să-şi strângă cureaua pe fondul îngrijorărilor privind încetinirea economiei.

Încetinirea industriei tech a început de asemenea să se resimtă pe Wall Street, unde veniturile pentru tranzacţii având legătură cu industria sunt în scădere. Dincolo de tech, companii ca Dow şi 3M au anunţat că operează disponibilizări, arătând că tendinţa începe să se extindă către alte părţi ale economiei. Şi industria media asistă la tăieri de locuri de muncă.

Şi totuşi, economiştii indică mai multe motive pentru care viitoarele disponibilizări ar putea fi limitate, notează Deutsche Welle.

Cel mai important motiv: secto­rul tech a făcut prea multe angajări în 2021 şi 2022. Multe firme tech conti­nuă să facă angajări.

Olu Sonola, de la Fitch Ratings, crede că piaţa muncii se va tempera semnificativ în 2023, dar nu se aşteaptă ca disponibilizările din sectorul tech să se extindă pe piaţa generală.

Heather Long, editorialist Washington Post, consideră că ceea ce se întâmplă în sectorul tech reprezintă un avertisment pentru economia americană, un semnal în plus că boomul cheltuielilor consumatorilor se disipează.

În opinia acesteia, disponibilizările din sectorul tech nu vor declanşa probabil un val imediat de eliminări de locuri de muncă la nivelul întregii economii şi nu vor ridica prea mult rata şomajului. Doar 2% din angajaţii din SUA lucrează la firme tech, având o influenţă mult mai redusă asupra pieţei muncii decât alte sectoare.

În plus, arată aceasta, sectorul tech suferă o revenire la realitate, o corecţie post-pandemică ce nu se produce în alte sectoare.

Anjli Raval, editorialist Financial Times, avertizează că disponibilizările rapide şi brutale vor avea consecinţe negative pe termen lung asupra angajatorilor, acestea distrugând încrederea în cadrul organizaţiilor.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO