Business Internaţional

Să lansezi previziuni economice e o treabă tare grea. O demonstrează erorile din rapoartele FMI. „Zecimalele arată că economiştii au simţul umorului“

Să lansezi previziuni economice e o treabă tare grea. O...

Autor: Catalina Apostoiu

11.04.2019, 21:13 762
Economia mondială va fi mai puţin dinamică în acest an decât o indicau estimările cu trei luni în urmă. Aşa spune Fondul Monetar Internaţional în noul său raport de prognoze din aprilie, potrivit Bloomberg.

Estimările Fondului Monetar sunt printre cel mai atent urmărite din lume, fiind esenţiale pentru strategi, economişti şi traderi. Câtă încredere ar trebui să avem în acestea?

FMI ar putea greşi în reducerea estimărilor de creştere pentru economia mondială, avertizează Richard Ross, analist în cadrul firmei de cercetare Evercore ISI. Acesta arată că previziunile FMI vin în contextul în care atât pieţele, cât şi economia mondială dau semne de redresare.

Există semne că ce a fost mai rău s-ar putea apropia de sfârşit. Optimiştii din China sunt din ce în ce mai încrezători că ţara îşi va reveni, în timp ce piaţa americană a muncii se menţine la niveluri solide din punct de vedere istoric.

Ross atrage de asemenea atenţia asupra performanţei solide a unor active ciclice ca benzina, semiconductorii, constructorii. „FMI-ul se înşală“, consideră acesta.

Ca alte semne pozitive, producţia industrială lunară din două dintre cele mai mari economii ale zonei euro a înregistrat o creştere neaşteptată în februarie, potrivit Financial Times. Datele i-au determinat pe unii să întrevadă o revenire pe trimestrul întâi în Franţa, în timp ce analiştii Barclays consideră că acestea le susţin estimarea că Italia „a ieşit din recesiune tehnică“ în primele trei luni ale anului.

O analiză Bloomberg a peste 3.200 de estimări pe acelaşi an publicate în fiecare an din 1999 a scos la iveală o variaţie mare în direcţia şi magnitudinea erorilor. Eroarea medie a fost de 2,0%.

De la criza financiară, însă, gradul de acurateţe a previziunilor FMI a crescut, totuşi.

Redactarea de previziuni economice este prin definiţie un exerciţiu plin de nesiguranţă, a declarat Gerry Rice, purtător de cuvânt al FMI pentru Bloomberg, adăugând că este o provocare cu care se confruntă toţi economiştii şi instituţiile.

„Evenimente neprevăzute, cum ar fi un conflict, dezastre naturale sau alte şocuri economice pot avea implicaţii majore asupra estimărilor. Asta nu înseamnă că procesul nu poate fi îmbunătăţit“, a declarat Rice.

Prognozele economice ar trebui să ofere „tendinţe generale, şi nu cifre exacte“, arată Paul Donovan, economist-şef la UBS Wealth Management, potrivit Financial Times.

„Proiecţiile exacte creează o iluzie de precizie. Includerea de zecimale în estimări demonstrează că economiştii au simţul umorului“, adaugă acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO