Business Internaţional

Să ne pregătim de revolte? Nouriel Roubini: Capitalismul a ajuns la un punct critic, revoluţia mondială se va extinde

Să ne pregătim de revolte? Nouriel Roubini: Capitalismul a ajuns la un punct critic, revoluţia mondială se va extinde

Autor: Adrian Voicu

21.08.2011, 17:04 4149

Capitalismul se autodistruge, spunea Nouriel Roubini în urmă cu o săptămână. Asta se ştie deja, dar s-a trecut prea uşor peste o altă afirmaţie a celui supranumit Doctor Doom pentru previziunile pesimiste pe care le-a făcut în trecut.

Anume că mişcările de protest care au lovit Asia, Orientul Mijlociu şi Europa vor continua să macine întreaga lume.

Într-un editorial scris pe Economonitor, economistul americanscrie că: "Recentele demonstraţii populare, din Orientul Mijlociu până în Israel şi Marea Britanie, furia populară din China - şi destul de curând şi din alte economii dezvoltate sau în curs de dezvoltare - toate au la bază aceleaşi probleme şi tensiuni: inegalitatea tot mai mare, sărăcia, şomajul, lipsa de speranţă. Chiar şi clasele de mijloc simt apăsarea veniturilor şi oportunităţilor în scădere.

Iar dacă capitalismul este pe cale să se autodistrugă, economistul consideră singurele căi de rezolvare sunt:

- stimulente în formă de investiţii în infrastructură

- creşterea taxelor impuse celor bogaţi

- reducerea datoriilor

- reglementări mai drastice ale sistemului financiar

- garanţii oferite de băncile centrale

- ruperea în bucăţi a băncilor considerate "prea mari pentru a eşua".

Iar toate acestea ar fi posibile, consideră economistul, pornind de la premisa că atât tipul de economie laissez-faire, de tip american şi britanic, cât şi tipul de stat asistenţial, caracteristic statelor din Europa Centrală şi de Est, sunt defecte.

"În timp, economiile dezvoltate vor trebui să investească în capitalul uman, în oferirea de plase de salvare pentru a creşte productivitatea şi a permite muncitorilor să concureze, să fie flexibili şi să se dezvolte într-o economie globalizată".

Alternativa, în opinia lui Roubini ar fi "o nesfârşită stagnare, depresie, războaie comerciale şi ale monedelor, crize financiare, intrări ale ţărilor în insolvenţă şi instabilitate politică şi socială masivă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO