Business Internaţional

Saga Brexitului continuă: Uniunea Europeană ar putea oferi Marii Britanii un acord fără precedent după Brexit

Saga Brexitului continuă: Uniunea Europeană ar putea...

Autor: Tudor Ionescu

30.08.2018, 12:46 920

"Suntem gata să propunem un parteneriat cum nu s-a mai văzut până acum cu nici o altă ţară", a declarat Michel Barnier in cadrul conferinţei de presă, de miercuri, la care a luat parte şi ministrul de externe german, Heiko Maas.

O astfel de înţelegere ar putea include un acord de liber-schimb ambiţios, precum şi acorduri de cooperare în zone precum aviaţia, securitatea sau politica externă.

În acelaşi timp însă, a avertizat că orice acord va trebui să respecte cei patru piloni ai Pieţei Unice Europene - în speţă circulaţia liberă a bunurilor, mărfurilor, serviciilor şi capitalului.

Pe de altă parte, Michel Barnier a dat de înţeles că trebuie, într-adevăr, luată în calcul şi posibiltiatea producerii unui Brexit fără acord. Negociatorul-şef al Uniunii Europene a indicat problema graniţei dintre Irlanda şi Irlanda de Nord drept cel mai mare impediment, fără să excludă totuşi posiblitatea unui consens în acest sens.

Cu exact şapte luni înainte de producerea efectivă a Brexitului (pe data de 29 martie 2019), Uniunea Europeană şi Marea Britanie nu par să fie mai aproape de semnarea unui acord. Asta în ciuda retoricii negociatorului-şef Michel Barnier de miercuri, al cărui scop, cel mai probabil este menită să şi calmeze pieţele după ce a început să fie luat în calcul tot mai frecvent scenariul unui Brexit fără acord.

Semnarea unui acord pentru Brexit se confruntă cu numeroase provocări, printre care problema graniţei din Marea Britanie şi Irlanda, păstrarea implicării Marii Britanii în proiecte comune cu Uniunea Europeană sau aspecte ce ţin strict de comerţul dintre cele două entităţi (cum ar fi, de exemplu, un potenţial acord de liber-schimb).

Nu în ultimul rând, o provocare majoră o reprezintă şi disensiunile din rândul clasei politice britanice cu privire la modul în care acordul ar trebui să arate şi la modul în care negocierile ar trebui purtate. De altfel, prim-ministrul britanic, Theresa May, s-a confruntat cu numeroase demisii şi critici, venite mai ales din direcţia membrilor populişti ai propriului partid, pentru modul in care negociază cu Uniunea Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO