Business Internaţional

Saga WallStreetBets se apropie de final: Directorii executivi din cadrul Robinhood, Reddit, Melvin Capital şi Citadel vor depune mărturie în faţa autorităţilor financiare. Acţiunile GameStop, cu 85% sub maximul înregistrat în ianuarie

CEO-ul Robinhood, Vladimir Tenev

CEO-ul Robinhood, Vladimir Tenev

Autor: Eduard Ivanovici

16.02.2021, 15:21 319

Directorii executivi din cadrul aplicaţiei de trading Robinhood, reţelei de socializare Reddit, fondului de hedging Citadel şi fondului de investiţii Melvin Capital vor depune mărturie în faţa Comitetului de Servicii Financiare (FSC), transmite Business Insider.

Preşedintele FSC Maxine Waters a anunţat luna trecută procesul „Game Stopped? Who Wins and Loses When Short Sellers, Social Media and Retail Investors Collide?” (Cine câştigă şi cine pierde când se confruntă short sellerii, social media şi investitorii din retail?).

Audierea de joi, 18 februarie se va concentra pe aplicaţiile online de tranzacţionare, poziţia scurtă a fondurilor de hedging şi impactul pe care îl exercită asupra pieţelor de capital şi investitorilor din retail.

Micii investitori ai grupului de Reddit WallStreetBets au crescut masiv preţul acţiunilor GameStop, AMC, BlackBerry şi Nokia după ce au observat că marile fonduri de hedging au pariat împotriva lor.

Unul dintre investitorii din cadrul platformei de socializare, Keith Gill, a înregistrat la un moment dat un câştig de 48 de milioane de dolari, după ce preţul unei acţiuni a crescut de la 5 la aproape 450 de dolari.

Drept rezultat, fondurile de hedging au fost forţate să facă un pas înapoi şi să îşi retragă pariurile. De exemplu, Melvin Capital a atras recent 2,75 miliarde de dolari de la Citadel şi Point 72 pentru a-şi întări finanţele.

La începutul scandalului, pierderile raportate de short selleri şi fondurile de hedging au ajuns la 5 miliarde şi, respectiv, 91 de miliarde de dolari.

Între timp, Robinhood a impus restricţii asupra tranzacţiilor cu acţiuni GameStop, fapt ce a generat un val de reacţii negative din partea utilizatorilor. În plus, CEO-ul Vladimir Tenev a fost criticat de şeful Tesla Elon Musk şi senatorii americani Ted Cruz şi Elizabeth Warren.

Preţul unei acţiuni a ajuns ieri la 52,4 dolari, cu aproape 85% sub maximul înregistrat în ianuarie, 347 de dolari.

Potrivit Insider, Netflix şi MGM plănuiesc să realizeze fiecare câte un film despre saga GameStop.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO