Business Internaţional

Salva de tarife a lui Trump, care iscă o nesiguranţă mai pronunţată chiar decât în pandemie, ar putea împinge marile bănci centrale ale lumii către o abordare de expectativă plină de nelinişte

Salva de tarife a lui Trump, care iscă o nesiguranţă...

Autor: Catalina Apostoiu

18.03.2025, 00:05 229

Marile bănci ale lumii ar putea adopta o abordare de expectativă în urma primei lor evaluări colective a modului în care politicile comerciale ale preşedintelui american Donald Trump îşi pun amprenta asupra eco­nomiei mondiale, scrie Bloomberg.

Deşi bancherii centrali din Wa­shington până în Londra şi Tokio au decis deja o dată cu privire la costu­rile de finanţare de când Trump a preluat puterea în ianuarie, deciziile respective au precedat escaladarea retoricii sale şi măsurile luate de acesta împotriva aliaţilor şi rivalilor deopotrivă.

Bancherii centrali care se stră­duiesc să determine dacă impactul va fi mai mare asupra creşterii econo­mice sau inflaţiei ar putea alege să nu ac­ţio­neze deocamdată.

Temerile reînnoite privitoare la o potenţială recesiune în SUA care au cuprins Wall Street-ul vor opri pro­babil banca centrală americană de la a opera noi reduceri de dobânzi în această săptămână. Preşedinta Băncii Centrale Eu­ro­pene Christine Lagarde a descris recent provocarea cu care se con­fruntă mulţi dintre şefii marilor bănci centrale. Cu propria instituţie evi­tând să-şi semnaleze următoarea miş­care din prudenţă, Lagarde a indicat că jobul băncilor centrale a devenit unul mai dificil.

„Nivelul de nesiguranţă cu care ne confruntăm este excepţional de ridicat. Menţinerea stabilităţii în noua eră va fi o misiune extrem de grea“, a declarat aceasta.

Potrivit vicepreşedintelui băncii, Luis de Guindos, politicile preşedin­telui american provoacă mai multă nesiguranţă pentru economie decât a existat în perioada pandemiei. Lipsa predictabilităţii face imposibilă anti­ci­­parea viitoarelor mişcări în ceea ce priveşte dobânzile.

În acest context de nesiguranţă, cât şi cheltuieli crescute pentru apă­rare în Europa, investitorii se aş­teaptă ca BCE să reducă dobânzile mai puţin.

BCE va ieftini creditul de încă două ori, au indicat analiştii chestionaţi de Bloomberg, care nu se mai aşteaptă ca dobânzile să coboare sub 2%.

După şase reduceri de dobânzi până acum, noi reduceri sunt în continuare posibile în aprilie şi iunie, indică sondajul. Însă analiştii anticipează acum că dobânda la depozite, care se situează acum la 2,5%, va rămâne la 2% până la sfârşitul perioadei pentru care s-a efectuat sondajul. La mijlocul lunii februarie, o mică majoritate anticipase o reducere finală, la 1,75%, în martie 2026.

Schimbarea uşoară a opiniilor vine în urma planurilor guvernelor europene de creştere semnificativă a investiţiilor în apărare, o acţiune care va stimula probabil creşterea economică şi va alimenta inflaţia.

Pieţele şi-au redus pariurile pe ieftinirea creditului în acest an şi văd acum una sau două reduceri, inclusiv o posibilă pauză în aprilie.

Cât priveşte banca centrală americană (Fed), aceasta este aşteptată să reducă dobânzile de două ori în acest an, începând din septembrie. Oficialii Fed au semnalat că ar putea menţine dobânzile neschimbate o vreme pe fondul nesiguranţe legate de politicile economice ale lui Trump.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels