Business Internaţional

Salvarea Greciei seamănă cu bolovanul lui Sisif. Toţi se tem că un al doilea ajutor extern nu va fi de ajuns. Unde se scurg zecile de miliarde de euro?

Economiştii se tem că noul ajutor extern acordat Greciei nu va fi şi ultimul

Vânzarea activelor deţinute de statul grec este una dintre puţinele variante prin care Europa îşi poate recupera banii daţi Atenei

Autor: Catalina Apostoiu

08.06.2011, 23:42 1580

În contextul în care liderii europeni sunt pe punctul de aaproba un al doilea program de bailout pentru Grecia, uniieconomişti avertizează că noul acord nu va face decât să amânesoluţionarea problemelor ţării, existând posibilitatea ca acesta sănu preîntâmpine un default care ar pune presiune asupra uniuniimonetare europene, scrie The New York Times.

La un an după aprobarea unui pachet de susţinere financiară de110 miliarde de euro, oficialii sunt gata să acorde Greciei încă50-60 de miliarde de euro în condiţiile în care ţara se confruntăcu o criză economică profundă.

Chiar dacă Grecia va fi trasă pe moment de pe margineapră­pas­tiei, spun economiştii, liderii europeni se află în faţaperspectivei de a acorda noi împrumu­turi Greciei în urmă­torii anidacă aceasta nu va reuşi să-şi redre­seze economia.

"Nu văd cum ar putea Grecia evita în ultimă instanţă o anu­mităformă de default", a declarat Martin Baily, din cadrul BrookingsInstitution, care a deţinut poziţia de preşedinte al consiliuluiconsilierilor economici în cadrul adminis­traţiei Clinton.

Opinia acestuia este împărtăşită de numeroşi economişti,politicieni şi analişti.

Problemele Greciei iau amploare într-o perioadă în care StateleUnite încearcă la rândul lor să-şi aducă sub control deficitulbugetar, o misiune din ce în ce mai grea pe fondul semnelorprivitoare la o posibilă încetinire a procesului de redresare aeco­no­miei americane.

Guvernul grec încearcă să-şi reducă deficitul cu 6,4 miliarde deeuro prin scăderea cheltuielilor şi majorarea taxelor, precum şiprin vânzarea unor importante active naţionale. În lipsa acestorangajamente, Fondul Monetar Internaţional ar fi refuzat săelibereze o nouă tranşă din împrumutul de anul trecut, iar lideriieuropeni nu ar fi fost dispuşi să vină cu noi finanţări. Crizafiscală din Grecia s-a acutizat după ce Moody's a avertizat căexistă 50% şanse ca ţara să intre în incapacitate de plată sausă-şi restruc­tu­reze datoriile în ur­mătorii cinci ani.

Liderii europeni vor să evite un astfel de eveniment cu oricepreţ. Banca Centrală Europeană a avertizat că un default sau orestructurare în cazul Greciei ar putea genera panică privitoare lacapacitatea Irlandei şi Portugaliei, care au beneficiat şi ele deprograme de bailout, de a-şi plăti datoriile. Rezultatul, spununii, ar putea fi o contagiune financiară care ar cuprinde alteţări cu probleme din zona euro, unele bănci europene importante sauchiar BCE, care deţine un volum semnificativ de titluri elene.

Unii oficiali spun că astfel de avertismente sunt exagerate,însă mulţi economişti susţin că orice noi probleme în Grecia arputea afecta restul zonei euro. Incapacitatea ţărilor cu un nivelridicat al îndatorării de a-şi întări economiile ar putea accentuadiviziunea dintre Germania şi ţările mai slabe economic ca Irlanda,Portugalia şi Spania.

Astfel, ţări ca Germania şi Franţa ar putea ajunge să finanţezenoi porţii însemnate de susţinere pentru ţările mai slabe pe oanumită perioadă din viitor, o situaţie care ar crea noi disputepolitice, spun economiştii. "Nu ne putem permite o uniune în carecontribuabilii din ţările puternice să continue să suporte o partedin costurile programelor de bailout pentru ţările mai fragile", adeclarat Roland Berger, fondator al Roland Berger StrategyConsultants. "Populaţia europeană nu este pur şi simplu pregătităpentru o astfel de situaţie."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO