Business Internaţional

Sanatatea economiei mondiale se masoara pe Wall Street si la Tokio

31.05.2000, 00:00 14



O cadere pe Wall Street sau stoparea redresarii economice in Japonia sunt amenintarile majore la adresa economiei mondiale, este de parere oficialul Fondului Monetar International (FMI), Stanley Fischer.

Intr-un discurs tinut in Tokio si apoi intr-un interviu acordat Reuters, Fisher a afirmat ca FMI considera ca scaderea preturilor actiunilor impreuna cu majorarea ratelor dobanzilor vor conduce la incetinirea substantiala a ritmului de crestere a economiei SUA, astfel incat acesta sa atinga, anul viitor, nivelul de trei procente. In acelasi timp insa, directorul general adjunct al FMI avertizeaza ca incetinirea graduala a unei economii reprezinta o manevra foarte dificila. Este totusi posibila, deoarece Rezervele Federale (Fed) este o institutie foarte capabila sa pregateasca acesta incetinire".

Fischer a mai spus ca economia Statelor Unite, aflata in al noualea an consecutiv de expansiune economica, incepe sa indice presiuni inflationiste, fortand astfel pe presedintele Fed, Alan Greenspan sa urce ratele dobanzilor - decizie ce are drept consecinta deprecierea preturilor actiunilor.

Conform previziunilor FMI, economia mondiala va creste anul acesta cu 4,2 procente, iar in 2001 cu 3,9 procente, ca urmare a expansiunii continue a economiei Statelor Unite, a consolidarii economiei europene precum si a redresarii economice a Japoniei si o buna perspectiva pentru intreaga Asie.

Un risc foarte mare il genereaza faptul ca o data inceput, declinul bursier de pe Wall Street - in scop corectiv, ar putea iesi de sub control. Insa chiar si in aceasta situatie, Statele Unite, care beneficiaza de excedente bugetare foarte mari, ar avea mediul economic favorabil pentru a majora cheltuielile guvernamentale, a micsora ratele dobanzilor si chiar a diminua impozitele pentru a atenua efectele incetinirii ritmului de crestere.

Fisher, intors recent dintr-o vizita de doua zile in Tokio, unde a avut intalniri cu oficiali japonezi, a afirmat ca Japonia trebuie sa mentina politicile de relaxare fiscala si monetara, deoarece mult-asteptata depasire a recesiunii economice - cea mai puternica din ultima jumatate de secol, incepe sa devina tot mai nesigura.

Refacerea economica parea a fi un lucru sigur pana acum cateva saptamani, insa recenta cadere a actiunilor si neasteptata diminuare a productiei industriale, anuntata luni printr-un raport statistic, au generat aparitia unor noi indoieli.

"Daca Japonia intra intr-o noua perioada de recesiune, increderea in economia japoneza si previziunile referitoare la cresterea economica pe termen lung vor fi zdruncinate", a afirmat Fischer. El a adaugat ca in consecinta, cred ca Japonia ar trebui sa renunte la atitudinea de siguranta fata de expansiunea economica".

Prescriptia lui Fischer pentru cazul Japonei - de a majora volumul cheltuielilor guvernamentale, pare a nu avea ecou in actiunile politicienilor de la Tokio. Ministrul de Finante al Japoniei, Kiichi Miyazawa a declarat luni, ca raspuns la comentariile lui Fischer, ca Guvernul ar putea decide abia in septembrie daca sa adopte aceasta atitudine sau nu.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO