Business Internaţional

Sancţiuni, raţionalizare, distrugerea cererii: companiile suferă şoc după şoc

Sancţiuni, raţionalizare, distrugerea cererii:...

Autor: Catalina Apostoiu

29.03.2022, 00:05 2497

Russell Hardy, CEO-ul traderului de petrol Vitol, avertiza recent că Europa este pe cale să sufere de pe urma unei crize de benzină generate de dependenţa sa de Rusia, iar deşi acesta nu a menţionat cuvântul „raţionalizare“, participanţii la un summit recent organizat de Financial Times au admis această posibilitate.

Unele guverne europene îşi pregătesc cetăţenii pentru sacrificii.

După unii, suntem în anii ‘40, când raţionalizarea era instituită aproape la nivel mondial, sau după alţii în anii ‘70, era şocului petrolier mondial, scrie Andrew Hill, editorialist la Financial Times.

Cum ar putea fi afectate com­paniile de acest şoc? În pan­de­mie, unii lideri de companii au făcut faţă provocărilor, în timp ce alţii au fost depăşiţi. Şocurile neanticipate zguduie companiile de la lideri în jos.

Însă, pe lângă provocări, şocurile aduc oportunităţi, scrie Andrew Hill. S-a demonstrat că lecţiile învăţate din propria experienţă sau din a altora îmbunătăţesc reacţia mana­gerilor faţă de următorul dezastru.

Un alt şoc pe care-l resimt companiile în momentul de faţă are legătură cu distrugerea cererii.

Preţurile unora dintre cele mai importante produse la nivel mondial, alimente, carburanţi, materiale plas­tice, metale, cresc atât de mult, încât acestea devin inaccesibile pentru mulţi consumatori, ducând la o distrugere a cererii, scrie Bloomberg.

Multe economii deja afectate de pandemie şi război ar putea reintra în recesiune.

În China, creşterea dramatică a preţurilor gazelor forţează fabricile de ceramică să-şi înjumătăţească operaţiunile. O companie de transport din Missouri se gândeşte să-şi suspende operaţiunile pentru că nu-şi poate recupera costurile legate de benzină de la consumatori.

Oţelăriile europene îşi restrâng producţia din cauza scumpirii energiei.

În lumea dezvoltată, scumpirea dramatică a energiei şi alimentelor ar putea obliga gospodăriile să-şi reducă cheltuielile. Decizia Chinei de a-şi pune în lockdown cel mai mare centru de producţie de oţel ar putea limita oferta şi împinge în sus preţurile unor produse ca electrocasnicele şi automobilele.

Pericolul este mai pronunţat în Europa, unde facturile la energie cresc puternic din cauza dependenţei de Rusia. Aceste preţuri, dublate de războiul din Ucraina ar putea face ca firmele şi gospodăriile să evite orice fel de cheltuieli.

Consumatorii şi companiile din America sunt mai protejaţi din cauza dependenţei mai reduse de energia rusească, dar nu sunt imuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO