Business Internaţional

Sancţiunile occidentale nu ating Rusia nici la degetul mic: Războiul aduce profituri fără precedent pentru cea mai mare bancă, care va plăti statului rus dividende de 8 mld. dolari

Sancţiunile occidentale nu ating Rusia nici la degetul...

Autor: Valeriu Dănilă

23.04.2024, 18:17 1461

Sberbank, unul dintre dintre cei mai mari actori din piaţa bancară rusească, controlat de stat, urmează să plătească dividende de aproximativ 8 miliarde de dolari după ce anul trecut a înregistrat un profit record, scrie FT.

Jumătate din valoarea dividendelor va merge direct la bugetului statului rus deoarece acesta deţine aproximativ 51% din acţiuni, ajutând guvernul în finanţarea războiului din Ucraina.

Sectorul bancar rus şi-a revenit relativ repede după prima rundă de sancţiuni occidentale, rămânând împreună cu sectorul energetic, una dintre cele mai importante surse de venit pentru stat.

Băncile au beneficiat de o creştere a creditării imobiliare subvenţionate de guvern, dar şi a creditelor corporative deoarece cererea de bunuri şi servicii a crescut simţitor.

Cu toate acestea, CEO-ul Herman Gref se aşteaptă la un an slab în 2024, pe care îl consideră „plin de multe provocări” din cauza creşterii reglementărilor din domeniu şi a scăderii cererii pentru creditare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO