Business Internaţional

"Săptămâna de Iad" s-a încheiat cu dezbinarea bancherilor centrali

"Săptămâna de iad" s-a încheiat cu dezbinarea bancherilor centrali

Autor: Radu Racu

05.11.2010, 15:58 47

Vineri s-a încheiat ceea ce Danske Bank a numit "săptămâna deiad", cea mai aglomerată perioadă pentru guvernatorii băncilorcentrale, de la declanşarea crizei globale, cu Banca Japonieidetaliindu-şi planurile de stimulare a economiei la circa 33 de oredupă ce Rezerva Federală americană a bulversat statele emergenteanunţând încă un plan de susţinere în valoare de 600 de miliarde dedolari.

Băncile centrale din Australia şi India au majorat dobânzile dereferinţă de frica inflaţiei, în timp ce Banca Centrală Europeanăşi Banca Angliei rămân în expectativă pentru a lăsa măsurilefiscale să-şi facă efectul, scrie Bloomberg. La Bucureşti, BNR a lăsatneschimbată dobânda la 6,25% pe an şi rezervele minime pe carebăncile trebuie să le constituie, aşa cum anticipau la unisonanaliştii.

Săptămâna se încheie cu criticile analiştilor la adresaprogramului american de stimulare a economie. Banca centralăamericană (Fed) a anunţat că va lansa un program de achiziţii detitluri guvernamentale în valoare de 600 mld. dolari, în încercareade a revigora cea mai mare economie din lume. Această decizieneconvenţională s-a resimţit imediat în cursul dolarului, care s-adepreciat şi a atins minimul ultimelor nouă luni şi jumătate faţăde euro, tranzacţionându-se la o valoare de 1,4217 dolari/euro.

Lideri ai marilor economii emergente din America Latină şi Asiaau criticat joi decizia Fed, care ameninţă să ducă la apreciereapropriilor monede în raport cu dolarul. Măsura adoptată de SUA facepuţin probabilă o înţelegere pentru reducerea dezechilibreloreconomice în rândul liderilor statelor G20 la reuniunea următoare,de la Seul.

Nemulţumiri la adresa măsurii Fed au fost exprimate şi de ţăriledezvoltate. Ministrul Economiei din Germania, Rainer Bruederle, adeclarat că este îngrijorat că SUA încearcă să stimuleze creştereaeconomică prin injectarea de lichidităţi.

Ministrul a adăugat că există adevăr în acuzaţia că StateleUnite influenţează cursul dolarului prin politica monetară şi s-adeclarat îngrijorat referitor la creşterea gradului deprotecţionism, sub diferite forme, în întreaga lume.

Poziţiile băncilor centrale au devenit mai "înrădăcinate", spuneAndrew Milligan, analist la un fond de investiţii din Edinburgh."Se prea poate ca anumite bănci centrale să facă greşeli iar anulviitor să fie marcat de astfel de situaţii", notează analistul.

Agitaţia de săptămâna aceast contrastează puternic cuactivitatea din luna octombrie 2008 când marile bănci centrale alelumii şi-au unit forţele într-un efort fără precedent pentrureducerea dobânzilor de referinţă, după căderea Lehman Brothers,notează agenţia Bloomberg. Pe măsură ce revenirea economiilor de peurma crizei globale pare neechilibrată, preşedintele Fed, BenBernanke şi omologii săi se concentrează pe nevoile individuale aleeconomiilor pe care le reprezintă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO