Business Internaţional

Săptămâna de lucru mai scurtă, nu doar o schimbare în cultura muncii, ci şi o modalitate de a economisi energia în vremuri de criză

Săptămâna de lucru mai scurtă, nu doar o schimbare...

Autor: Catalina Apostoiu

08.06.2022, 22:56 192

În timp ce experimentele cu săptămâna de lucru de patru zile se înmulţesc la nivel mondial, cerce­tă­torii încercând să determine impactul pro­gramului redus de lucru asupra pro­ductivităţii companiilor şi bu­năstării angajaţilor, cât şi asupra me­diului şi egalităţii de gen, Pakistanul recurge la măsura reducerii programului de lucru ca metodă de combatere a crizei de energie.

Guvernul pakistanez ar putea introduce obligativitatea ca angajaţii din sectorul public să lucreze de acasă în zilele de vineri, iar sâmbăta nu va mai fi zi lucrătoare. Măsurile sunt incluse într-un pachet de acţiuni menite să diminueze consumul de energie, scrie Bloomberg.

În ultima vreme, penuriile de carburanţi au generat întreruperi în şir ale electricităţii.

Achiziţiile de autovehicule noi pentru oficiali şi de aparate de aer condiţionat vor fi stopate, volumul de carburanţi alocat pentru birourile guvernamentale va fi redus cu 40%, iar călătoriile peste graniţe vor fi interzise. Se poartă de asemenea discuţii privitoare la întreruperea iluminatului stradal în anumite zile.

Recent, peste 3.300 de angajaţi de la 70 de companii din Marea Britanie au început să lucreze doar patru zile pe săptămână fără ca salariile să le fie modificate. Experimentul din Marea Britanie va dura şase luni, organizatorii acestuia susţinând că este cel mai amplu experiment de acest gen din lume.

Şi Irlanda s-a alăturat acestui experiment internaţional cu săptămâna de lucru de patru zile, potrivit Euractiv.

Irlanda s-a alăturat astfel Marii Britanii, SUA, Canadei, Australiei şi Noii Zeelande ca singurul participant din UE la experimentul de şase luni.

Angajaţii organizaţiilor partici­pante vor primi salariul întreg pentru a lucra 80% din programul anterior, aceştia angajându-se să menţină 100% productivitatea.

„Vom analiza cum reacţionează angajaţii la a avea o zi liberă în plus din punctul de vedere al stresului, burnout-ului, satisfacţiei faţă de locul de muncă şi viaţă“, a declarat Juliet Schor, pro­fesor de sociologie la Boston College.

Cel puţin 17 organizaţii irlandeze de diverse mărimi din diferite sec­toa­re vor participa la această iniţiativă.

Planul urmează unor programe similare desfăşurate în alte ţări, ca Islanda între anii 2015 şi 2019, sau de companii individuale.

„Ieşind din pandemie, din ce în ce mai multe companii recunosc că noua frontieră pentru competeţie este calitatea vieţii şi că programul redus şi accentul pus pe productivitate reprezintă calea de a le conferi un avantaj competitiv“, a declarat Joe OíConnor, CEO al 4 Day Week Global.

Experimente cu săptămâna de lucru susţinute de guverne vor fi de asemenea lansate către sfârşitul acestui an şi în Spania şi Scoţia, notează The Guardian.

Şi în Ungaria, o companie numită Camelor Restorations Kft, care se ocupă cu restaurarea maşinilor vechi, a început acelaşi experiment în urmă cu aproape jumătate de an, potrivit vg.hu.

Rezultatul experimentului este unul pozitiv, susţine CEO-ul companiei, Gergo Feher, dar o schimbare masivă în Europa în acest sens ar reprezenta un dezavantaj competitiv incredibil la nivel global, potrivit acestuia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO