• Leu / EUR4.9005
  • Leu / GBP5.4945
  • Leu / USD4.4823
Business Internaţional

Sărăcie lucie în paradisul jocurilor de noroc – Las Vegas

Sărăcie lucie în paradisul jocurilor de noroc – Las Vegas

Autor: Bogdan Cojocaru

03.09.2011, 00:01 4059
Peste 150 de oameni înfometaţi se îngrămădesc în faţa camionului cu mâncare. O parte din ei se retrag la umbră, chinuiţi de soarele ucigător de afară, în timp ce alţii, "înarmaţi" cu şepci şi umbrele aşteaptă nerăbdători să se deschidă uşile camionului. Surprinzător, nu este o imagine ruptă din Somalia sau Afganistan. Oamenii care se năpustesc asupra pungilor cu fructe şi conserve locuiesc chiar în Las Vegas, până nu demult polul distracţiei în Statele Unite, scrie Financial Times.

Privind disperarea din ochii bătrânilor şi femeilor cu copii în braţe care stau la coadă în căldură, realizezi că locul s-a transformat peste noapte din "oraşul tuturor posibilităţilor" în oraşul în care este posibil să mori de foame.

În Washington, politicienii poartă discuţii aprinse cu privire la modalităţile de a crea noi locuri de muncă, iar preşedintele Obama, în contextul apropierii campaniei electorale, va propune un nou plan de combatere a şomajului înainte de sesiunea reunită a camerelor Congresului din 7 septembrie.

Las Vegas este situat în Nevada, statul cu cea mai mare rată a şomajului din SUA şi cu cele mai multe credite ipotecare. Peste 12% din populaţia aptă de muncă din Nevada nu îşi găseşte serviciu şi aproape 13% din copii au fost daţi afară din case împreună cu părinţii lor, potrivit unui studiu Annie E. Casey Foundation, o organizaţie non-profit care are ca scop protejarea copiiilor defavorizaţi în Statele Unite.

Situaţia dramatică sugerată de statistici se întâlneşte şi pe străzile oraşului. Deanna Hudson este una din persoanele care aşteaptă de la 7.30 dimineaţa camionul cu mâncare. Ea a lucrat ca manager de resurse umane la o companie care producea electronice pentru cazinouri. Firma a dat faliment acum doi ani şi de atunci nu reuşit să se angajeze.

"Toţi cei de aici încearcă să îşi găsească un loc de muncă. Se eliberează o poziţie şi aplică pentru ea 20-30 de oameni, deci este greu. Am venit aici doar ca să primesc mâncare." spune Deanna cu lacrimi în ochi.

Las Vegas a fost mulţi ani la rând oraşul cu cel mai mare ritm de dezvoltare din SUA şi cu cel mai mare grad de ocupare al forţei de muncă. Oameni din toate colţurile ţării veneau aici atraşi de impozitele scăzute, o piaţă imobiliară în floare şi numeroasele locuri de muncă disponibile în cazinouri şi hoteluri sau în alte companii din industria turismului.

În prezent, statul este pe primul loc în prescrieri de ipoteci, în falimente, şomaj şi există 300.000 de oameni care se întreabă de unde va veni următorul prânz, afirmă Brian Burton, preşedintele Three Square, organizaţia non-profit care distribuie mâncarea în oraş.

"Rata şomajului în anumite zone din Las Vegas este de peste 20% şi unul din cinci copii este înfometat" adaugă el.

Las Vegas a părut întotdeauna imun la dezechilibrele din economie şi şi-a revenit repede după recesiunile din anii 1990 şi de la începutul anilor 2000. Ritmul de construire nu a fost afectat de crizele din acele perioade şi erau locuri de muncă disponibile în permanenţă, chiar şi atunci când numărul turiştilor era în scădere. În prezent însă Las Vegas a devenit regiunea cu cea mai afectată economie din Statele Unite.

Rata şomajului a explodat, afacerile cu imobiliare au dat faliment, iar turiştii, esenţiali pentru economia oraşului, au venit tot mai rar.

"Anii 2008 şi 2009 au fost brutali", spune Jim Murren, directorul executiv al MGM Resorts, a doua firmă din lume ca mărime din cele care activează în domeniul jocurilor de noroc. MGM Resorts este cel mai mare angajator din Nevada şi deţine două din cazinourile cele mai mari din lume: Bellagio şi Mirage.

Lipsa de lichiditate din piaţă a oprit construirea de noi hoteluri şi a lăsat mulţi salariaţi pe drumuri. Proiectele imobiliare aflate în derulare, precum construcţia cazinourilor Echelon şi Fontainebleu, au fost suspendate, în timp ce altele, ca Harmon Tower, se află într-un stadiu avansat de degradare şi vor fi demolate.

Nu există multe motive de optimism. Maria Alvarado, una din femeile care stau la coadă pentru a primi mâncare, povesteşte că avea un loc de muncă bine plătit înainte de criză.

"Aveam o casă şi câştigam 5.000 de dolari pe lună (înainte de 2008). Este o schimbare foarte dramatică pentru mine acum. Mă voi obişnui totuşi cu ea." spune Maria.

Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9005
Diferență: -0,0388
Ieri: 4.9024
Azi: 4.4823
Diferență: 0,4279
Ieri: 4.4632
Azi: 5.4945
Diferență: -0,0382
Ieri: 5.4966
Azi: 4.9076
Diferență: 0,102
Ieri: 4.9026