Business Internaţional

Şase ţări arabe, inclusiv Arabia Saudită şi Egipt, au încetat legăturile diplomatice cu Qatar

Şase ţări arabe, inclusiv Arabia Saudită şi Egipt,...

Autor: Andrei Ionascu

05.06.2017, 14:17 2047

Retragerea diplomatică a fost declanşată de Bahrain şi a fost urmată de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Yemen şi Libia. Decizia a fost luată "pentru a proteja securitatea naţională în faţa pericolelor reprezentate de terorism şi extremism".

Arabia Saudită şi-a închis graniţele şi a blocat legăturile pe uscat, aeriene şi pe mare cu peninsula învecinată. În replică, autorităţile din Qatar au negat toate acuzaţiile şi consideră decizia "nejustificată şi fără o susţinere pe fapte".

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrainul au stabilit un termen de două săptămâni pentru ca vizitatori şi rezidenţii din Qatar să părăsească teritoriul.

Emiratele Arabe Unite au anunţat că diplomaţii qatarezi au la dispoziţie 48 de ore pentru a părăsi ţara. Companiile aeriene din Emirate vor suspenda toate zborurile către şi dinspre capitala Qatarului, Doha, începând de marţi.

Totodată, cele şase ţări arabe au închis spaţiul aerian pentru compania Qatar Airways. Coaliţia arabă pentru lupta împotriva rebelilor Houthi din Yemen a decis să elimine Qatarul din alianţă, pentru că "are practici care consolidează terorismul şi susţin grupările extremiste".

Decizia, care este fără precedent, este văzută drept o separare majoră între ţările puternice din Golf, care sunt, de asemenea, aliaţi apropiaţi ai Statelor Unite.

Statele din Golf şi-au manifestat opoziţia faţă de regimul din Iran, dar Arabia Saudită a acuzat Qatar de "colaborare cu grupări teroriste susţinute de Iran", în regiunea estică Qatif şi în Bahrain.

Ministrul de Externe din Qatar a precizat că decizia luată de cele şase ţări arabe nu va afecta vieţile cetăţenilor şi rezidenţilor. Totuşi, aproximativ 40% din produsele alimentare sunt importate din Arabia Saudită.

Qatarul, ţară cu aproximativ 2,7 milioane de locuitori şi care se bazează în principal pe resursele de petrol, va găzdui Cupa Mondială de fotbal din 2022.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO