Business Internaţional

Scăderi abrupte pe cea mai mare bursă de valori din lume: Wall Street pierde aproape 2% pe măsură ce îngrijorările despre sectorul bancar se adâncesc. Investitorii sunt atenţi şi la comentariile Fed

Scăderi abrupte pe cea mai mare bursă de valori din...

Autor: Liviu Popescu

02.05.2023, 20:15 4336

Acţiunile americane scad puternic marţi, conduse de declinul sectorului bancar, în timp ce investitorii se pregătesc pentru cel mai recent anunţ privind politica monetară a Rezervei Federale.

Indicele Dow Jones Industrial Average scade cu 480 de puncte, sau 1,4%. S&P 500 a scăzut, de asemenea, cu 1,4%, iar Nasdaq Composite a coborât cu 0,9%.

Băncile scad, investitorii punând la îndoială viitorul unor instituţii financiare regionale după criza care a cuprins Wall Street în martie, scrie publicaţia cnbc.com. Băncile regionale PacWest şi Western Alliance au avut o pauză de tranzacţionare după ce s-au prăbuşit cu peste 20%.

Între timp, acţiunile JPMorgan Chase au scăzut cu 1%, cedând o parte din câştigurile obţinute în sesiunea anterioară. Cu o zi înainte, acţiunile JPMorgan au crescut după preluarea băncii regionale First Republic Bank, aflată în dificultate. Alte bănci mari, printre care Goldman Sachs, Bank of America şi Citigroup, au scăzut şi ele cu peste 2,5%.

"Credem că îngrijorările din jurul sectorului bancar, combinate cu neliniştea legată de plafonul de îndatorare - şi, cel mai important, aprehensiunea legată de poziţia viitoare incertă a politicii de politică monetară a Fed - toate acestea contribuie la acest sentiment de reducere a riscului. Aşadar, într-un domeniu precum sectorul bancar, care era deja sub presiune, observăm şi o mai mare nelinişte din cauza acestor alţi factori care contribuie", spune Greg Bassuk, CEO al AXS Investments.

Se aşteaptă ca reuniunea de politică monetară de două zile a Fed, care a început marţi, să se încheie cu anunţarea de către banca centrală a unei noi majorări a dobânzii cu 25 de puncte de bază. 

 Investitorii vor căuta indicii pentru a afla dacă Fed va menţine ratele stabile după această şedinţă sau dacă va înăspri şi mai mult politica monetară pentru a combate inflaţia.

Marţi, asupra sentimentului a cântărit vestea venită de la Trezorerie că SUA ar putea atinge plafonul de îndatorare mai devreme decât se aştepta. Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat luni că SUA ar putea rămâne fără măsuri pentru a-şi plăti datoriile încă de la 1 iunie, mai devreme decât termenul limită de la sfârşitul lunii iulie estimat de Goldman.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO