Business Internaţional

Scăderi masive pentru Shell, una dintre cele mai mari companii din energie la nivel mondial: Pierderile de anul trecut ajung la 21,7 miliarde de dolari

Scăderi masive pentru Shell, una dintre cele mai mari...

Autor: Eduard Ivanovici

04.02.2021, 11:09 1796

Gigantul anglo-olandez Shell, unul dintre cele mai mari grupuri energetice din lume, a raportat pierderi de 21,7 miliarde de dolari în 2020 pe măsură ce pandemia de coronavirus a continuat să afecteze nivelul de cerere, scrie CNBC.

Prin comparaţie, Shell a înregistrat în 2019 un profit de 16,5 miliarde de dolari.

Anunţul vine după ce doi dintre cei mai mari rivali ai companiei, BP şi Exxon, au postat o serie similară de date. Shell a declarat că gradul ridicat de incertitudine va avea un impact negativ asupra cererii de petrol şi gaze, fapt ce va determina grupul să implementeze o serie de măsuri de reducere a nivelului de producţie.

În septembrie, Shell a anunţat că va tăia până la 9.000 de locuri de muncă la nivel mondial, rezultat direct al pandemiei de COVID-19. Luna trecută, compania a eliminat 330 de joburi din zona Mării Nordului.

BP a declarat marţi că a pierdut 18,1 miliarde de dolari în 2020, înregistrând primele pierderi anuale din ultimul deceniu. În aceeaşi zi, gigantul american Exxon Mobil a anunţat pierderi de 22,4 miliarde.

Industria petrolieră începuse să îşi regândească planurile înainte de pandemie, luând în calcul tranziţia de la combustibilii fosili, iar impactul provocat de coronavirus va forţa companiile să accelereze procesele de tranziţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO