Business Internaţional

Scandal pe Twitter: Zelenski reacţionează la propunerile lui Elon Musk pentru încheierea războiului

Scandal pe Twitter: Zelenski reacţionează la...

Autor: Dorin Oancea

04.10.2022, 08:10 1538

Miliardarul Elon Musk le-a cerut luni utilizatorilor Twitter să se pronunţe asupra unui plan de încheiere a războiului Rusiei în Ucraina, care a atras imediat nemulţumirrea ucrainenilor, inclusiv a preşedintelui Volodimir Zelenski, care a răspuns cu propriul sondaj, scrie Reuters.

"Care @elonmusk vă place mai mult?", a scris Zelenskiy pe Twitter, oferind două răspunsuri: unul care susţine Ucraina, altul care susţine Rusia.

Musk, cea mai bogată persoană din lume, a propus alegeri supravegheate de ONU în cele patru regiuni ocupate pe care Moscova le-a anexat săptămâna trecută, după aşa-zise referendumuri care au fost denunţate de Kiev şi de guvernele occidentale ca fiind ilegale şi coercitive.

"Rusia pleacă dacă aceasta este voinţa poporului", a scris Musk.

Directorul executiv al Tesla Inc a sugerat ca Crimeea, pe care Moscova a ocupat-o în 2014, să fie recunoscută oficial ca fiind a Rusiei, să fie asigurată aprovizionarea cu apă a Crimeei şi ca Ucraina să rămână neutră. El le-a cerut utilizatorilor Twitter să voteze "da" sau "nu" cu privire la acest plan.

"Dragă @elonmusk, când cineva încearcă să fure roţile maşinii tale Tesla, asta nu îl face proprietar legal al maşinii sau al roţilor. Chiar dacă susţine că au votat în favoarea lui", a răspuns pe Twitter preşedintele Lituaniei, Gitanas Nausėda.

Musk a urmat primul său tweet cu un alt sondaj: "Să încercăm asta atunci: voinţa oamenilor care locuiesc în Donbas & Crimeea ar trebui să decidă dacă fac parte din Rusia sau din Ucraina". El a spus că nu-i pasă dacă propunerea sa este nepopulară, argumentând că îi pasă "că milioane de oameni pot muri inutil pentru un rezultat esenţial identic".

"Rusia are o populaţie de >3 ori mai mare decât cea a Ucrainei, astfel încât victoria Ucrainei este puţin probabilă într-un război total. Dacă vă pasă de oamenii din Ucraina, căutaţi pacea", a postat el pe Twitter.

În februarie, când internetul din Ucraina a fost întrerupt în urma invaziei Rusiei, Musk a răspuns la un tweet al unui oficial guvernamental ucrainean care cerea ajutor. Musk a spus că serviciul de bandă largă prin satelit Starlink al SpaceX era disponibil în Ucraina şi că SpaceX trimitea mai multe terminale în această ţară.

"Costurile suportate de SpaceX pentru a activa şi susţine Starlink în Ucraina sunt de ~80 milioane de dolari până acum. Sprijinul nostru pentru Rusia este de 0 dolari. Evident, suntem pro Ucraina", a postat Musk pe Twitter în cursul zilei de luni.

Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andriy Melnyk, a avut o reacţie tranşantă la planul de pace al lui Musk. "Du-te dracului este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine @elonmusk", a scris Melnyk pe Twitter.

Ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba i-a răspuns lui Musk, deşi nu s-a referit la miliardar în mod direct: „Cei care propun ca Ucraina să renunţe la poporul şi pământul său - probabil nu pentru a răni orgoliul lui Putin sau pentru a salva Ucraina de la suferinţă - trebuie să înceteze să folosească cuvântul "pace" ca pe un eufemism pentru "a-i lăsa pe ruşi să ucidă şi să violeze alte mii de ucraineni nevinovaţi şi să acapareze mai mult pământ".”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO