• Leu / EUR4.9451
  • Leu / GBP5.8116
  • Leu / USD4.8462
Business Internaţional

Scandalul Cambridge Analytica continuă: Avem o responsabilitate să vă protejăm datele. Dacă nu reuşim acest lucru, nu le merităm

Scandalul Cambridge Analytica continuă: Avem o responsabilitate să vă protejăm datele. Dacă nu reuşim acest lucru, nu le merităm

Autor: Ana Obretin, Mediafax

26.03.2018, 10:56 126

"Avem o responsabilitate: să vă protejăm datele. Dacă nu reuşim acest lucru, nu le merităm", a scris miliardarul american Mark Zuckerberg în mesajul publicat în şase ziare britanice, printre care Sunday Times, Mail On Sunday, Observer, şi trei americane - The New York Times, Washington Post, Wall Street Journal.

Un activist pentru transparenţă, Christopher Wylie, a dezvăluit recent pentru publicaţiile The New York Times şi Observer că firma Cambridge Analytica, deţinută de miliardarul specializat în tranzacţii speculative Robert Mercer şi condusă la acea vreme de Steve Bannon, a participat, în 2016, la campania electorală a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a peste 50 de milioane de alegători americani pentru a construi un puternic program software în scopul anticipării şi influenţării preferinţelor electorale. Aceeaşi companie de consultanţă a fost implicată în campania pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit). Steve Bannon a devenit, în august 2017, director al echipei de campanie a lui Donald Trump.

Zuckerberg nu a făcut nicio referire, în mesajul său, la compania Cambridge Analytica (CA) - al cărei sediu londonez a fost percheziţionat în noaptea de vineri spre sâmbătă -, dar a vorbit despre cercetătorul rus Alexandre Kogan, creatorul unei aplicaţii de care a profitat CA pentru a obţine aceste date.

"Poate aţi auzit vorbindu-se despre o aplicaţie concepută de un cercetător universitar care a vândut datele a milioane de utilizatori Facebook în 2014. A fost un abuz de încredere şi regret că nu am acţionat mai eficient la momentul respectiv", a scris Zuckerberg, pe un ton care aminteşte de un alt mesaj de scuze, publicat pe 21 martie.

"Luăm măsuri pentru a ne asigura că nu se va mai întâmpla", a spus cofondatorul Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, care a fost lansată în 2004.

"Am blocat deja aplicaţii de acest tip care puteau avea acces la date. Şi, de acum înainte, vom limita cantitatea de date la care aplicaţiile ar putea avea acces în momentul în care vă identificaţi utilizând contul de Facebook", a adăugat acesta.

"Investigăm, de asemenea, toate aplicaţiile care au avut acces la un mare număr de date. Credem că au mai fost şi altele. Şi, când le vom descoperi, le vom interzice şi vom informa persoanele vizate", a mai spus Zuckerberg.

În urma acestui scandal, Facebook a avut pierderi de 14% la bursă, săptămâna trecută.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9451
Diferență: -0,0061
Ieri: 4.9454
Azi: 4.8462
Diferență: 0,2441
Ieri: 4.8344
Azi: 5.8116
Diferență: 0,646
Ieri: 5.7743
Azi: 4.9872
Diferență: 0,0241
Ieri: 4.9860