Business Internaţional

Schaeuble: Respingerea măsurilor de austeritate în parlamentul elen ar bloca tranşa către Grecia

Schaeuble: Respingerea măsurilor de austeritate în parlamentul elen ar bloca tranşa către Grecia

Autor: Vlad Popescu

26.06.2011, 15:31 294

Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, a avertizatcă un eventual refuz al parlamentului elen de a adopta planurile deausteritate ale guvernului ar conduce la blocarea următoarei tranşedin împrumutul către Grecia, necesară pentru evitarea intrării îndefault, transmite Reuters.

"Dacă pachetul este respins, ipoteză la care nimeni nu seaşteaptă, atunci precondiţiile nu vor mai fi îndeplinite pentruFMI, UE şi pentru ţările zonei euro, de a debloca următoarea tranşădin ajutor", a declarat Schaeuble pentru ziarul Bild amSonntag.

Atena are nevoie înainte de jumătatea lunii iulie de cea de-acincea tranşă, de 12 miliarde euro, din finanţarea externă de 110miliarde euro contractată anul trecut de la UE şi FMI, pentru aevita intrarea în default (incapacitate de plată).

"Stabilitatea întregii zone euro ar fi în pericol şi am aveanevoie să ne asigurăm urgent că riscul de contagiune pentrusistemul financiar şi pentru alte state din zona euro ar ficontrolat", a afirmat oficialul german.

Parlamentul elen va dezbate miercuri şi joi măsurile deausteritate propuse de guvern, de 6,5 miliarde euro pentru acest anşi 22 miliarde euro pentru perioada 2012-2015, necesare pentru areduce deficitul bugetar şi a obţine noi împrumuturi de la UE şiFMI. Din pachetul legislativ promis de guvern instituţiilorfinanciare internaţionale fac parte şi măsuri de accelerare aprogramului de privatizare prin care statul vrea să atragă 50miliarde euro în următorii cinci ani, spre reducerea datorieipublice.

"Facem tot posibilul să prevenim agravarea crizei, dar trebuiesă fim pregătiţi pentru orice (...) Sunt încrezător că se va găsi omajoritate în parlamentul grec pentru măsurile de austeritate", amai spus ministrul german.

Premierul Papandreou este susţinut în parlament de o majoritatede 155 de voturi, din totalul de 300, care ar putea fi subţiată şimai mult de două "dezertări" deja anunţate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO