Business Internaţional

Schemele de şomaj parţial au creat un miracol pe piaţa europeană a muncii, însă nevoia de recalificare devine din ce în ce mai stringentă

Schemele de şomaj parţial au creat un miracol pe piaţa...

Autor: Catalina Apostoiu

17.02.2021, 23:03 263

Ţările europene se pregătesc să-şi restrângă măsurile fără precedent de susţinere a muncitorilor afectaţi de pandemia de coronavirus, însă milioane de oameni depind în continuare de schemele de şomaj parţial, alimentând astfel apeluri din partea economiştilor pentru accelerarea eforturilor de a-i ajuta pe aceştia să-şi găsească joburi în alte industrii, scrie Financial Times.

Peste 6 milioane de locuri de muncă la nivelul celor mai mari economii europene erau încă susţinute de programe de şomaj tehnic la finalul anului trecut, număr în scădere de la peste 23 milioane în aprilie. Însă numărul lor a crescut din nou în ultimele luni odată cu înăsprirea restricţiilor.

O restrângere a schemelor respective este necesară pentru a-i încuraja pe oameni să treacă de la joburi care au devenit neviabile economic, argumentează economiştii.

Însă aceştia şi strategii sunt din ce în ce mai preocupaţi de consecinţele acestei mişcări, temându-se de o creştere puternică a şomajului în cazul unei restrângeri înainte de finalul pandemiei. Bert Coljin, economist la ING, avertizează că „la un anumit moment mai multe companii vor începe să se restructureze, iar şomajul întârziat ar putea fi rezultatul unei retrageri a schemelor“.

Unele guverne încearcă deja să încurajeze muncitorii să se recalifice. În Germania, Olanda şi Italia de exemplu guvernele oferă cursuri de calificare complet finanţate şi au alocat fonduri pentru asigurarea de către companii de programe de recalificare.

Există de asemenea semne că utilizarea schemelor de şomaj parţial devine mai concentrată în cel mai greu încercate industrii.

Katharina Utermoehl, economist la Allianz, arată că deşi schemele de şomaj tehnic au fost „responsabile pentru crearea unui miracol pe piaţa muncii în Europa“, acestea nu reprezintă „un panacea“.

„Cu cât criza durează mai mult, cu atât creşte nevoia de complementare a schemelor de retenţie a locurilor de muncă cu politici active pe piaţa muncii, de a pune un mai mare accent pe crearea de joburi ale viitorului, mai degrabă decât pe salvarea joburilor de astăzi“, adaugă aceasta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO