Business Internaţional

Cum schimbă războiul din Ucraina şi refugiaţii de acolo piaţa muncii din Polonia: retailul câştigă, construcţiile şi industria pierd. Înainte de război, 70% dintre ucrainenii veniţi la muncă în Polonia erau bărbaţi, iar acum vin în principal femei cu copii

Cum schimbă războiul din Ucraina şi refugiaţii de...

Autor: Ramona Cornea

16.03.2022, 22:34 1083

Polonia, cea mai mare economie est-europeană, a simţit mult atenuat penuria de forţă de muncă generalizată din regiune mulţumită sutelor de mii de ucraineni care veneau să muncească acolo înainte de invazia militară rusă din Ucraina.

Unele estimări duc la aproape 2 milioane numărul cetăţenilor ucrai­neni care şi-au găsit de muncă şi oportunităţi de trai mai bun în ţara vecină. Cei mai mulţi dintre munci­tori sunt bărbaţi, care au lucrat pre­pon­derent în construcţii şi industrie.

Însă conflictul cu Rusia din ţara lor i-a chemat la datorie, pe unii la arme, pe alţii să ajute la efortul de răz­boi. În locul lor au venit sute de mii de refugiaţi, cei mai mulţi femei şi copii.

Lanţurile de retail mari din Polonia precum Biedronka, local, şi Lidl, internaţional, n-au ezitat să ofere de muncă femeilor. Sectorul duce lipsă de forţă de muncă în mai multe state europene. Construcţiile şi indus­tria manufacturieră va trebui să se readapteze.

Situaţia din Ucraina este o sabie cu două tăişuri pentru piaţa muncii din Polonia: pe de o parte refugiaţii ucraineni ar acoperi nevoia de angajaţi a unor companii de acolo, iar pe de altă parte ar putea crea o pe­nurie de forţă de muncă şi mai mare, dacă tot mai mulţi bărbaţi ucraineni vor alege să plece să-şi apere ţara.

Nimeni nu se încumetă să esti­meze numărul ucrainenilor care vor decide să rămână sau să vină şi mun­cească în Polonia după război, însă există deja estimări despre câţi dintre ei ar putea găsi un loc de muncă acolo.

Preşedintele Serviciului de Personal din Polonia, Tomasz Hanczarek estimează că piaţa forţei de muncă poloneză este capabilă să absoarbă aproximativ 500.000 de angajaţi în şase luni, iar alţi 200.000 într-o etapă ulterioară. Dintre acestea, aproximativ 150.000 de posturi vacante sunt doar în sectorul de retail.

Structura demografică a forţei de muncă ucrainene din Polonia se schimbă acum. Înainte de război, 70% dintre ucrainenii veniţi la muncă în Polonia erau bărbaţi, iar acum vin în principal femei cu copii, a declarat ministrul adjunct al Familiei şi Politicii Sociale, Stanislaw Szwed, citat de Forsal.pl.

„Războiul a dus la o formă diferită a pieţei muncii. Acum, în principal vin femei cu copii, iar bărbaţii merg să-şi apere patria. Prin urmare, şi piaţa muncii trebuie să se schimbe“, spunea el.

Piaţa muncii din Polonia se confrunta cu o criză a forţei de muncă şi înainte de izbucnirea războiului din Ucraina. La sfârşitul trimestrului al treilea din 2021, în Polonia erau 153.500 de locuri de muncă vacante. În industrie erau peste 34.000 de locuri de muncă, iar în construcţii lipsesc 22.500 de angajaţi, conform datelor de la Eurostat, citate de presa poloneză.

Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru a ajuta ucrainenii să lucreze legal în Polonia, iar preşedintele a semnat deja legea care a trecut de Sejm, una dintre camerele Parlamentului din Polonia. Astfel, o companie care doreşte să angajeze un cetăţean din Ucraina va trebui doar să raporteze acest lucru la agenţia de forţă de muncă locală.

De altfel, primele lanţuri de supermarketuri anunţă deja că recrutează din rândul refugiaţilor din Ucraina. Una dintre companiile din acest sector care şi-a declarat disponibilitatea de a angaja refugiaţi este Biedronka. Lanţul de retail are deja peste 1.800 de angajaţi cetăţeni ucraineni şi a anunţat că va simplifica procedurile de angajare a ucrainenilor în magazinele şi centrele sale de distribuţie.

Lanţul de magazine Lidl este şi el printre companiile care au spus că vor oferi locuri de muncă refugiaţilor din Ucraina, la fel şi reţeaua Zabka. Lanţul de magazine a lansat o platformă specială care include oferte de muncă în companie şi în firmele care cooperează cu Zabka. Reţeaua oferă locuri de muncă în cele 8.000 de magazine pe care le are în regim de franciză în toată Polonia.

De asemenea, o altă industrie care îşi poate acoperi necesarul de forţă de muncă cu refugiaţi ucraineni este HoReCa. Grupul Arche, o companie hotelieră, oferă 1.000 de locuri de muncă pentru refugiaţi  şi subliniază că aceste locuri de muncă sunt în special pentru femei.

Un alt reprezentant al sectorului - lanţul de hoteluri Dobry, oferă locuri de muncă pentru refugiaţi în unităţile sale din toată ţara. Acolo, refugiaţii pot găsi un loc de muncă la recepţie, cosmetică, la curăţenie la hotel, ca bucătar sau supraveghetor.

Analiştii din Polonia spun că, pe termen lung, migraţia din Ucraina poate duce la „o piaţă a muncii mai relaxată, o ofertă mai mare de muncă şi o presiune mai mică asupra creşterii salariilor“.

Andrzej Kubisiak, expert al Institutului Economic Polonez (PIE), spunea într-un interviu pentru publicaţia locală money.pl că există o posibilitate reală ca o parte a forţei de muncă din Polonia să plece, în principal bărbaţi de origine ucraineană, care vor dori să-şi apere patria.

Kubisiak aminteşte că, în 2014, adică în cazul agresiunii anterioare a Rusiei împotriva Ucrainei, au existat îngrijorări că ucrainenii ar inunda piaţa forţei de muncă poloneză, ar fi un pericol la adresa locurilor de muncă ocupate de polonezi şi ar duce la scăderi ale salariilor. 

„Aceste temeri nu s-au adeverit atunci şi acum ar trebui să fie o situaţie similară“, spunea reprezentatul PIE.

La sfârşitul anului 2021, statisticile oficiale din Polonia arătau că erau înregistraţi 627.000 de străini de cetăţenie ucraineană la Instituţia de Asigurări Sociale (ZUS). Pe de altă parte, estimările diferitelor centre de analiză din Polonia spun că există între 1,5 milioane şi 2 milioane de străini în ţară, dintre care aproximativ 80% sunt ucraineni. Anul trecut a fost un an record pentru afluxul de străini pe piaţa de muncă poloneză. În total, au fost emise peste 3 milioane de documente de autorizare a angajării în Polonia, scrie Business Insider Polonia.

Ucraina are una dintre cele mai mari diaspore din lume, din Canada şi SUA până în Australia şi Brazilia. Primul val mare de imigranţi a început să plece din ţară în 2014, când o criză economică şi un război cu Rusia au încurajat milioane de ucraineni să caute un viitor mai prosper şi mai sigur în Uniunea Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO