Business Internaţional

Schimbare de paradigmă: Amsterdam vrea să le interzică turiştilor să cumpere cannabis din cafenele

Schimbare de paradigmă: Amsterdam vrea să le interzică...

Autor: Alex Ciutacu

08.01.2021, 12:56 431

Autorităţile din Amsterdam îşi propun să schimbe paradigma şi să elimine una dintre principalele „atracţii turistice” ale oraşului olandez, interzicând turiştilor să cumpere cannabis din cafenele (n.red: aşa-numitele „coffee shops”), potrivit Bloomberg.

Doar cetăţenii olandezi ar avea voie să intre în mult-cunoscutele cafenele, conform unei propuneri făcute de primarul Femke Halsema, într-un plan care este susţinut de poliţia locală şi de procurori. Ideea din spatele planului este de a limita comerţul cu droguri tari şi crima organizată, considerându-le legate de comerţul cu cannabis.

„Piaţa de cannabis este prea mare şi supraîncălzită. Vreau să diminuăm piaţa cannabisului ca să o putem gestiona. Condiţionarea accesului de cetăţenia olandeză este o măsură extremă, dar nu văd altă alternativă”, a declarat Halsema.

Planul primarului a fost depus în faţa consiliului local Amsterdam, vineri, ceea ce a declanşat o dezbatere politică şi discuţii legate de un potenţial acord de tranziţie cu proprietarii cafenelelor. Halsema se aşteaptă ca planul să intre în vigoare cel mai devreme în 2022.

Iniţiativa reprezintă cel mai recent efort al autorităţilor din Amsterdam prin care se încearcă reducerea numărului de turişti din oraş pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor. Mulţimile de turişti au „invadat” oraşul încă de când zborurile ieftine au transformat centrul istoric al Amsterdamului într-una dintre cele mai populare destinaţii de weekend.

Înainte de pandemie, vitrinele, cafenelele şi canalele Amsterdamului atrăgeau circa 1 milion de turişti pe lună, mai mult decât populaţia rezidentă.

Cafenelele, în special în centru, se bazează pe turişti. Creşterea numărului de turişti a dus la o creştere a cererii şi a atras criminalitate şi droguri puternice în acest proces, a menţionat primarul.

Conform unei cercetări realizare de conducerea oraşului, un drum la cafenea este „un motiv foarte important” pentru 57% dintre vizitatorii străini care ajung în Amsterdam.

Amsterdam are în prezent 166 de cafenele, iar majoritatea devin inutile dacă planul autorităţilor intră în vigoare. Cererea locală de canabis ar putea fi susţinută doar de 68 de cafenele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO