Business Internaţional

Schimbare istorică în SUA. Cine vor fi noile feţe ale bancnotelor de 5,10 şi 20 de dolari. Galerie FOTO

Harriet Tubman

Noile feţe ale bancnotelor de 5, 10 şi 20 de dolari

Autor: Bianca Dorobanţu

21.04.2016, 20:26 2644

Trezoreria Americană a anunţat că va aşeza chipuri ale femeilor importante pentru istoria Americii pe noile bancnote de 5, 10 şi 20 de dolari, scrie New York Times.

Harriet Tubman este prima femeie de culoare care va fi prezentă pe faţa bancnotei de 20 de dolari. Araminta Ross, cunoscută sub numele de „Minty”, s-a născut în sclavie în 1822. Când avea 26 de ani, s-a căsătorit cu John Tubman, a reuşit să fugă şi să scape de sclavie şi a luat numele mamei sale, Harriet. Mai târziu, ea s-a întors să îşi salveze membrii familiei, dar şi pe alţi sclavi. Apoi s-a înrolat în armata unionist americană, fiind una dintre femeile care au schimbat cursul istoriei SUA.

Pe spatele bancnotei de 10 dolari:

Susan B. Anthony, născută în 1820, activând împotriva sclaviei încă din adolescenţă. Lidera Mişcării Americane pentru drepturi civile, Susan a jucat un rol important pentru Drepturile Femeii în secolul al IXI-lea pentru garantarea dreptului la vot al femeii în SUA. Timp de 45 de ani a călătorit mii de kilometric în SUA şi Europa, ţinând discursuri despre dreptul la vot al femeii.

Elizabeth Cady Stanton, născută în 1815, a fost un pionier al mişcării pentru drepturile femeilor, care a jucat un rol important în acordarea dreptului de vot al acestora.  În 1848, la Seneca Falls, în New York, ea a prezentat „Declaraţia de sentimente”, asemănătoare cu Declaraţia de Independenţă. Versiunea lui Elizabeth era semnată de 68 de femei şi de 32 de barbate şi denunţa abuzurile acestora asupra femeilor, cerând egalitate.

Lucretia Mott s-a născut în 1793 şi a luptat pentru drepturile femeilor. Ea a jucat un rol crucial în organizarea Convenţiei de la Seneca Falls şi scrierea „Declaraţiei de Sentimente”, fiind o figură importantă în mişcarea antisclaviei şi a drepturilor femeilor.

Alice Paul, născută în 1885, a fondat Partidul Naţional al Femeilor în 1916. Ea a organizat proteste pentru acordarea dreptului la vot pentru femei în faţa Casei Albe, multe dintre ele ducând la altercaţii cu autorităţile. Obama a numit-o „un strateg politic genial”.

Soujourner Truth, Isabella Baumfree, o sclavă care vorbea olandeza, născută în 1797, şi-a schimbat numele în Soujourner Truth, după ce a fugit cu fiica ei în 1826. Devine predicator creştin şi contribuie la mişcările pentru dreptul la vot al femeilor şi reforma închisorilor.

Pe spatele bancnotei de 5 dolari:

Marian Anderson, fiica unui vânzător de carbine, s-a născut în 1897 şi a fost  una dintre cele mai cunoscute voci alto din lume, până în 1939, când i-a fost refuzat să susţină un concert din cauza unei clauze contractuale e care le permitea doar artiştilor albi să cânte. Eleanor Roosvelt, prima doamna de atunci, i-a găsit un loc pentru a concerta lui Marian, în semn de susţinere, care a atras 75.000 de oameni.

Eleanor Roosvelt, născută în 1884, a fost prima doamnă între 1933-1945 şi a fost prima soţie de preşedinte care a susţinut o conferinţă de presă, fiind cunoscută pentru activismul său. Ea a călătorit în întreaga lume pentru a promova drepturile femeilor, fiind scriitoare şi profesor.

Martin Luther King Jr. s-a născut în 1929 şi a fost un pastor Baptist nord-american, activist politic, cunoscut mai ales ca luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare americane. El a fost cel mai tânăr laureate al premiului Nobel pentru Pace în 1964 pentru lupta împotriva segregaţiei şi discrimării rasiale, făcând eforturi pentru a combate sărăcia şi a opri războiul din Vietnam.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO