Business Internaţional

Schimbare istorică: Kodak nu va mai găzdui premiile Oscar

Schimbare istorică: Kodak nu va mai găzdui premiile Oscar

Autor: Vlad Popescu

02.02.2012, 13:54 2070

Eastman Kodak vrea să încheie contractul de sponsorizare cu renumitul Kodak Theatre din Los Angeles şi retragerea numelui companiei din denumirea amfiteatrului care găzduieşte de mai bine de zece ani gala de decernare a premiilor Oscar, pentru a economisi 4 milioane de dolari pe an.

Oscar 2012: Filmele nominalizate

Kodak a intrat în luna ianuarie în procedura de protecţie împotriva falimentului şi a cerut miercuri tribunalului newyorkez care se ocupă de procedură permisiunea de a refuza reînnoirea contractului cu Kodak Theatre, de 4 milioane de dolari pe an, apreciind că beneficiile materiale şi de imagine câştigate de companie prin această asociere nu depăşesc costurile conexe.

Gala de decernare a premiilor Oscar din acest an este programată pentru 26 februarie la Kodak Theatre, amfiteatrul de 3.400 de locuri unde se desfăşoară în fiecare an din 2001.

Kodak recomandă administraţiei amfiteatrului să facă demersurile necesare pentru a înlătura brandul companiei din denumirea amplasamentului, transmite Reuters.

Astfel, nu se ştie dacă sigla Kodak va apărea la gala din 26 februarie, însă o sursă apropiată situaţiei a declarat pentru Reuters că mai multe companii şi-au exprimat deja interesul faţă de CIM Group, proprietarul clădirii, de a prelua contractul.

Cu peste 10 ani în urmă, Kodak a plătit 74 milioane de dolari către CIM pentru a amplasa numele şi sigla companie pe faţada amfiteatrului.

Falimentul Kodak, declarat oficial pe 19 ianuarie, a făcut valuri la Hollywood. Deşi rolul companiei în industria filmului a decăzut odată cu explozia tehnologiei digitale, Kodak este încă un nume important la Hollywood din cauza datoriilor pe care le are către marile studiouri de film.

Printre principalii creditori ai companiei se regăsesc mari studiouri de film, care au de încasat zeci de milioane de dolari. Dintre acestea, Sony are de recuperat 16,7 milioane de dolari de la Kodak, Warner Brothers are o creanţă de 14,2 milioane de dolari, NBC Universal are de încasat 9,3 milioane de dolari, Paramount Studios 6,8 milioane de dolari, iar Walt Disney Studios 4,2 milioane de dolari.

Surse apropiate situaţiei au declarat că datoriile Kodak au fost acumulate pentru că producătorul de peliculă de film nu a restituit studiourilor diferenţele retroactive de preţ apărute în favoarea acestora ca rezultat al extinderii comenzilor în timpul producţiei cinematografice.

Academia Americană de Film are un contract de 20 de ani cu CIM Group pentru organizarea galei anuale de decernare a premiilor Oscar la Kodak Theatre, dar a trecut de jumătatea perioadei contractate şi poate căuta, conform clauzelor, alte variante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO