Business Internaţional

Schimbare radicală: Partidul aflat la putere în Polonia vrea să majoreze salariul minim cu aproape 80%, la 914 euro. În România este 265 euro net. ”Nu mai vrem ca Polonia să fie o ţară cu salarii mici şi forţă de muncă ieftină”

Schimbare radicală: Partidul aflat la putere în Polonia...

Autor: Ştefan Stan

12.10.2019, 21:00 12400

Partidul ”Lege şi Justiţie”, aflat la putere în Polonia, vrea să crească puternic salariul minim pe economie dacă va fi reales duminică, reînnoindu-şi platforma electorală cu care a câştigat primul mandat, dar punând pe jar sectorul de business al ţării, scrie Financial Times.

Partidul conservator-naţionalist a venit la putere în urmă cu patru ani cu promisiunea de a creşte dramatic cheltuielile sociale.

De această dată, partidul promite ca salariul minim să crească în etape de la 2250 de zloţi (aprox. 511 euro) pe lună la 4.000 de zloţi (924 euro pe lună) până la finalul anului 2023. Aceasta ar marca o creştere de 78%. 

Liderii partidului susţin că aceste măsuri vor oferi condiţii mai bune pentru muncitori şi vor schimba radical modul în care economia Poloniei a operat în ultimii 30 de ani. ”Vrem să punem stop capitolului în care Polonia este o ţară cu salarii mici şi forţă de muncă ieftină”, a spus premierul polonez Mateusz Morawiecki.

”Arhitecţii modelului de creştere economică a Poloniei în timpul tranziţiei erau mândri că roadele producţiei şi creşterii mergeau în străinătate sau către elita poloneză. Noi vrem să clădim o societate prosperă, iar pe termen mediu şi lung să facem Polonia cel mai bun loc din Europa în care să trăieşti”, a adăugat el. 

Liderii de business sunt de acord că modelul economic polonez ar trebui să se bazeze mai puţin pe forţă de muncă ieftină. Totuşi, întrebarea pe care o ridică aceştia este dacă majoarea salariului minim va avea impactul dorit sau va fi o povară prea mare pe umerii micilor afaceri. Potrivit analiştilor, dacă planul va fi pus în aplicare, salariul minim va ajunge la aproape 60% din salariul mediu, cel mai mare procentaj din clubul OECD. 

În România, salairul minim net este de 1.263 lei, adică 265 euro pe lună. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO