Business Internaţional

Schimbările climatice fac din Grecia o ţară a fructelor exotice. Cultivatorii de avocado, mango şi macadamia sunt ajutaţi de stat

Schimbările climatice fac din Grecia o ţară a...

Autor: Bogdan Cojocaru

09.07.2024, 00:00 41

Ultimele două ierni au fost extrem de secetoase în Grecia şi au pus la încercare culturile tradiţionale de fructe şi legume, dar au favorizat altele noi care pot suporta efectele schimbărilor climatice, scrie Kathimerini.

În Peloponez, regiune din sudul Greciei, fermierii care participă la o iniţiativă experimentală de producţie a plantelor subtropicale sunt pregătiţi pentru prima recoltă de mango. Alţii văd plantaţii de avocado, lychee, cherimoya şi macadamia dând roade care pot aduce preţuri bune.

Programul experimental de cultivare a cinci plante subtropicale a fost lansat în 2022, iniţial în zonele Lakonia şi Messinia, sub supravegherea Organizaţiei Agricole Elene din cadrul Ministerului Dezvoltării Agricole. Pe o suprafaţă totală de 2,5 hectare se cultivă acolo avocado, mango, litchi, cherimoya şi macadamia. Programul este de cinci ani şi este finanţat de Autoritatea Regională din Peloponez.