Business Internaţional

Schneider trage foloase din dificultatile adversarilor

11.03.2003, 00:00 23

Henri Lachman, presedintele Schneider Electric, producatorul francez de aparatura electrica, a anuntat ca, avand in vedere situatia financiara dificila cu care se confrunta unele dintre cele mai importante rivale ale sale, va fi obligat sa "faca tot posibilul pentru a castiga in afaceri".
Multe dintre cele mai mari grupuri europene din sectorul ingineriei, inclusiv compania elvetiana ABB, cea franceza Alstom si cea britanica Invensys, au fost obligate sa-si scoata la vanzare cele mai rentabile divizii in vederea revizuirii bilantului. Lachman a recunoscut ca prin intermediul "unor tactici din ce in ce mai agresive", unele dintre rivalele Schneider au reusit sa erodeze din cota de piata detinuta de companie pe cele mai importante piete, a Statelor Unite, Frantei si Italiei. Veniturile companiei Schneider au scazut cu 8% anul trecut, pana la 9,06 miliarde de euro.
Totusi, Lachman a declarat ca "exista unele contracte pe care nu trebuie nici macar sa incercam sa le castigam daca dorim sa ne protejam marjele". Marjele brute ale Schneider au ramas constante anul trecut, crescand usor catre 41,5%, in ciuda scaderii vanzarilor, iar Lachman a anuntat ca Schneider isi va atinge tinta de 43,5% stabilita pentru anul viitor.
Presedintele Schneider a prezis de asemenea ca firma se va numara printre "liderii din acest sector", detinand o pozitie solida in momentul redresarii conditiilor economice, adaugand ca distanta dintre companiile cu o pozitie financiara consolidata si cele aflate in dificultate devine din ce in clara.
Rezultatele companiei Schneider au fost impulsionate in urma vanzarii diviziei Legrand catre un consortiu anul trecut, in schimbul unei sume de 3,6 miliarde de euro, datoria companiei, de 2,3 miliarde de euro, transformandu-se intr-un sold net de 844 milioane de euro.
Compania intentioneaza sa utilizeze suma obtinuta din vanzarea Legrand pentru a achizitiona companii cu vanzari de aproximativ 2 miliarde de euro in cadrul principalelor lor divizii.
Lachmann a declarat ca sunt analizate mai multe dosare, dar acestea nu includ active deja scoase la vanzare de ABB. Acesta a mai spus ca pretul activelor atractive nu a urmat tendinta descendenta a pietelor globale de actiuni.
Valoarea actiunilor Schneider a crescut cu 5%, pana la 41,47 euro, dupa ce compania i-a asigurat pe investitori ca va obtine o crestere a veniturilor de 1% anul acesta, in ciuda climatului economic dificil. Compania si-a anuntat de asemenea intentia de a rascumpara inca 12 milioane de actiuni, sau 5% din propriul capital.
Grupul a inregistrat un profit net de 422 milioane de euro, in comparatie cu o pierdere de 986 milioane de euro raportata in 2001.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO