Business Internaţional

Scoţienii ameninţă că vor cere din nou separarea dacă Regatul Unit părăseşte Uniunea Europeană

Scoţienii ameninţă că vor cere din nou separarea...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

01.03.2016, 18:43 308

O eventuală ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană ar reprezenta o dublă lovitură pentru Marea Britanie. Pe lângă impactul puternic asupra economiei britanice, Brexit ar putea pune la îndoială viitorul Regatului Unit. Scoţia, ai cărei locuitori sunt percepuţi ca având o opinie mai favorabilă depre Uniunea Europeană decât englezii , ar putea cere un al doilea referendum pentru independenţă, la mai puţin de doi ani de la cel 2014.

Într-un discurs ţinut luni la Londra, premierul Scoţiei Nicola Strugeon a avertizat că un eventual rezultat în favoarea Brexit ar putea duce la un nou referendum pe tema separării Scoţiei de Marea Britanie.

“Dacă Scoţia va vota să rămână în UE, iar restul Marii Britanii va vota pentru părăsirea UE, există o şansă reală că acest lucru ar putea conduce la un al doilea referendum pe tema independenţei” , a declarat Sturgeon, citată de The Guardian.

Nicola Sturgeon, lider al Partidului Naţionalist Scoţian(SNP), care îşi doreşte independenţa Scoţiei, susţine menţinerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Însă, premierul nu crede că Scoţia ar trebui să devină un stat independent din cauza Brexit, deoarece “toată lumea are de câştigat de pe urma UE, inclusiv restul Regatului Unit.”

Sturgeon a criticat în acelaşi timp acordul negociat de David Cameron, deoarece este “lipsit de substanţă pentru alegătorii indecişi, iar cererile sale de restricţionare a accesului la beneficii sociale pentru migranţi diminuează statura Marii Britanii în lume”.

Unii jurnalişti sunt sceptici faţă de declaraţiile politicianului naţionalist. Alan Cochrane, în  The Telegraph, şi Michael White, în The Guardian, sunt de părere că Sturgeon şi-ar dori mai degrabă o ieşire a Marii Britanii din UE deoarce ar putea declanşa procesul de separare a Scoţiei de Regatul Unit.

George Osborne, ministrul britanic al finanţelor, a avertizat astăzi că Regatul Unit s-ar confrunta cu un “divorţ lung, costisitor şi urât” dacă ar părăsi Uniunea Europeană.

Peter Mandelson, fostul comisar european pentru comerţ, a atras atenţia în legătură cu riscurile unei eventuale ieşiri. Mandelson este de părere ca Marea Britanie beneficiază de pe urma pieţei unice europene şi că un eventual acord de liber-schimb cu Europa post Brexit nu elimină posibilitatea ca statele din UE să impună taxe vamale produselor britanice.

Politicianul laburist  îi critică pe susţinătorii Brexit şi consideră că este o “o fantezie” şi  “total iresponsbail” să pretinzi că Marea Britanie poate obţine  acorduri comerciale mai bune în afara UE şi că va fi mult mai dificil pentru Marea Britanie să obţină acorduri de liber-schimb cu state non- UE.

Şi situaţia Irlandei de Nord poate fi afectată de un Brexit. Acordul de pace semnat în 1998 de guvernul britanic şi grupările republicane irlandeze, care a încheiat trei decenii de conflict între protestanţi şi catolici, a fost facilitat şi de faptul că Marea Britanie şi Irlanda sunt membre UE. Un eventual Brexit ar putea readuce noi cereri din partea catolicilor pentru reunificarea Irlandei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO