După luni de instabilitate politică, euroobligaţiunile României sunt tranzacţionate la randamente similare cu cele ale statelor cu rating speculativ (junk), oar alegerile prezidenţiale din weekend aduc riscuri suplimentare pentru leu şi pentru datoria publică, scrie Bloomberg.
Victoria surprinzătoare a liderului ultranaţionalist George Simion în primul tur a dus la demisia premierului, ieşiri masive de capital şi o depreciere record a leului.
Cu un tur doi strâns între Simion şi primarul centrist al Capitalei, Nicuşor Dan, pieţele rămân tensionate.
Datoria publică în lei şi-a mai revenit în ultimele zile, iar cursul leului s-a stabilizat cu ajutorul intervenţiilor BNR, deşi într-o zonă de curs mai slabă. Însă presiunile de vânzare pot reveni rapid dacă viitorul preşedinte intră în conflict cu actuala coaliţie sau dacă se tergiversează corectarea finanţelor publice, riscând suspendarea fondurilor europene.
„O schimbare de guvern aduce incertitudine politică şi afectează calea consolidării fiscale”, avertizează Mai Doan, economist la Bank of America. „UE ar putea lua în calcul suspendarea fondurilor în iunie sau iulie”.
Datoria în lei este considerată cea mai vulnerabilă. Analiştii estimează o depreciere suplimentară de 4,2% a leului până la finalul anului, cea mai mare din 2008 încoace.
Acest lucru ar reflecta dezechilibrele macroeconomice tot mai adânci şi presiunea pe rezervele valutare.
Autorităţile încearcă să liniştească pieţele. Ministrul interimar al Finanţelor, Barna Tánczos, a subliniat că trendul bugetar este în îmbunătăţire şi poate ajuta la atingerea ţintei de deficit de 7% din PIB. Cu toate acestea, S&P a avertizat că ratingul ţării ar avea de suferit dacă haosul politic blochează reformele fiscale.
Obligaţiunile româneşti în valută sunt deja evaluate la niveluri comparabile cu cele ale Turciei, reflectând neîncrederea pieţelor.
Sheraz Hussain de la RBC BlueBay spune că deţine în continuare datorie românească şi anticipează că toate partidele, inclusiv cel condus de Simion, vor respecta cerinţele UE privind reducerea deficitului. „Dacă va deveni preşedinte, Simion va trebui să câştige rapid încrederea pieţelor”, avertizează el.
Între timp, economia dă semne de stagnare. PIB-ul a rămas neschimbat în primul trimestru, iar creşterea anuală de doar 0,2% a fost sub toate aşteptările.