Business Internaţional

Scumpirea mâncării forţează familiile de prin toată lumea să taie din cheltuieli

Scumpirea mâncării forţează familiile de prin toată...

Autor: Bogdan Cojocaru

19.08.2021, 00:06 315

Fie că este vorba de supermarketuri sau de magazine de proximitate, fie de pieţe în aer liber, preţurile mâncării au crescut în aproape toată lumea, forţând familiile să ia decizii dificile privind alimentaţia, scrie Bloomberg. Carnea este adesea prima de care se lipsesc, cedând locul unor surse de proreine mai ieftine cum ar fi brânza, ouăle şi fasolea. În unele gospodării, un pahar cu lapte a devenit un lux rezervat doar copiilor. Fructele proaspete, o necesitate, sunt acum un răsfăţ.

În iulie, preţurile alimentelor au cresct cu 31% faţă de anul trecut, potrivit calculelor ONU. O parte din creştere se datorează unor factori trecători, cum ar fi perturbările din lanţurile de aprovizionare sau fenomenele meteo extreme. Însă unii factori structurali, precum schimbările climatice şi acapararea pieţei mondiale de către China, cel mai mare consumator, vor persista, probabil. Băncile centrale adesea nu iau în considerare inflaţia alimentară şi preţurile combustibilului când stabilesc politicile monetare deoarece acestea sunt cele mai instabile categorii din coşul tipic cu produse şi servicii de consum. „Însă când oamenii obişnuiţi se  gândesc la inflaţie, ei nu vor ca mâncarea şi energia să fie excluse“, spune Shang-Jin Wei, profesor de finanţe şi economie la Columbia Business School. Având în vedere accelerarea inflaţiei pe care o simte consumatorul mediu, „cred că subestimăm probabilitatea ca băncile centrale să ia măsuri mai drastice decât  chiar ele prezic“.

Unele guverne sunt neliniştite de creşterile susţinute de preţuri ale unor alimente de bază. Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale ai lumii, a început suprataxarea exporturilor de grâu în februarie pentru a încetini scumpirile de acasă. Argentina a interzis temporar în mai exporturile de carne de vită. Scumpirile trezesc amintirea revoltelor pentru mâncare din 2008 şi 2011 din mai multe state din Africa, Asia şi Orientul Mijlociu. Tot mâncarea mai scumpă a fost una din cauzele Primăverii Arabe. Toate acestea au efecte şi astăzi. „Prin urmare, mâncarea ne influenţează pe toţi“, spune Cullen Hendrix, profesor la Peterson Institute for International Economics. „Toată lumea ştie ce înseamnă costul mâncării şi când preţurile cresc, indiferent dacă omul este implicat sau nu în politică.“ Pentru cele mai multe familii, ce spun şefii băncilor centrale aduce prea puţină consolare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO