Industria materiilor prime a fost supusă unei serii de majorăride taxe în perioada cuprinsă între anii 2003 şi 2008 în condiţiileîn care guvernele ţărilor bogate în resurse naturale au încercat săobţină o cotă mai mare din profiturile generate de creştereaputernică a preţurilor materiilor prime, scrie FinancialTimes.
Valul de "naţionalism al resurselor" s-a încheiat abrupt dupăce preţurile s-au prăbuşit în urma crizei financiare mondiale.Acum însă, un fenomen similar se manifestă pe pieţele materiilorprime pe fondul majorării puternice a preţurilor.
Australia şi Marea Britanie au anunţat majorări de taxe, iarnoul preşedinte de stânga al Peru, un producător major de cupru,argint şi cositor, s-a angajat la rândul său să crească taxele. ÎnAfrica, de asemenea, s-ar putea înregistra o revenire anaţionalismului resurselor.
Preţurilemateriilor prime sunt în creştere pe fondul cererii mari dinChina, iar cele ale cerealelor se îndreaptă către valori maximedin cauza condiţiilor meteo nefavorabile.
Potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Alimente şiAgricultură (FAO) din cadrul ONU, scăderea puternică a stocurilorşi numai o creştere modestă a producţiei totale pentru majoritateaculturilor reprezintă principalele motive pentru menţinereapreţurilor ridicate.
Pe piaţa metalelor rare, preţul aurului şi-a reluat creştereaieri după ce înregistrase cel mai rapid declin de o zi dinultima lună în şedinţa anterioară pe fondul accentuăriitemerilor privitoare la o nouă criză economică la nivelmondial, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.
Preţul aurului a avansat cu 6,26 $, până la 1.520,99 dolari peuncie. Aurul a atins un nivel record de aproximativ 1.575 dolarila începutul lunii mai.
Pe piaţa energiei, preţul petrolului a înregistrat o reveniredupă ce China a anunţat o creştere a producţiei industrialeîntr-un ritm peste aşteptări în luna mai.
Ziarul Financiar publică în fiecare zi în secţiunea Businessinternaţional evoluţiile celor mai importanţi indici bursieri, alepreţurilor materiilor prime, cursului euro, ale dobânzilortitlurilor de stat şi Euribor.