Business Internaţional

Scumpirea materiilor prime readuce în scenă „naţionalismul resurselor“

Scumpirea materiilor prime readuce în scenă „naţionalismul resurselor“

Foto Silviu Matei

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

14.06.2011, 23:34 735

Industria materiilor prime a fost supusă unei serii de majorăride taxe în perioada cuprinsă între anii 2003 şi 2008 în condiţiileîn care guvernele ţărilor bogate în resurse naturale au încercat săobţină o cotă mai mare din pro­fi­turile generate de creş­te­reaputernică a pre­ţurilor materiilor pri­me, scrie FinancialTimes.

Valul de "naţio­na­lism al resurselor" s-a în­cheiat abrupt dupăce preţurile s-au pră­bu­şit în urma crizei finan­ciare mondiale.Acum însă, un fenomen si­mi­lar se manifestă pe pie­ţele materiilorprime pe fondul majorării puternice a preţurilor.

Australia şi Marea Bri­tanie au anunţat ma­jorări de taxe, iarnoul preşedinte de stânga al Peru, un producător major de cupru,argint şi cositor, s-a angajat la rândul său să crească taxele. ÎnAfrica, de asemenea, s-ar putea înregistra o revenire anaţionalismului resurselor.

Preţurilemateriilor prime sunt în creştere pe fondul cererii mari dinChi­na, iar cele ale cerealelor se în­dreaptă către valori maximedin cauza condi­ţiilor meteo nefavorabile.

Potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Alimente şiAgricultură (FAO) din cadrul ONU, scăderea puternică a stocurilorşi nu­mai o creştere modestă a producţiei totale pentru majoritateaculturilor reprezintă principalele motive pentru menţi­ne­reapreţurilor ridicate.

Pe piaţa metalelor rare, preţul aurului şi-a reluat creştereaieri du­pă ce înregistrase cel mai ra­pid declin de o zi dinul­ti­ma lună în şe­dinţa an­terioară pe fondul accen­tuăriite­me­rilor pri­vitoare la o nouă criză economică la nivelmon­dial, potri­vit agen­ţiei de presă Thomson Reuters.

Preţul aurului a avansat cu 6,26 $, până la 1.520,99 dolari peuncie. Aurul a atins un nivel record de aproximativ 1.575 do­larila începutul lunii mai.

Pe piaţa energiei, preţul petrolului a înregistrat o reveniredupă ce China a anunţat o creştere a producţiei in­dus­trialeîntr-un ritm peste aşteptări în lu­na mai.

Ziarul Financiar publică în fiecare zi în secţiunea Businessinternaţional evoluţiile celor mai importanţi indici bursieri, alepreţurilor materiilor prime, cursului euro, ale dobânzilortitlurilor de stat şi Euribor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO