Business Internaţional

Se apropie o nouă furtună: OPEC spulberă speranţele şi aruncă preţul petrolului din nou în haos. Nu s-a ajuns la niciun acord de reducere a producţiei

Se apropie o nouă furtună: OPEC spulberă speranţele...

Autor: Departamentul Economic

07.12.2018, 11:01 3366

Preţurile petrolului au scăzut vineri, după reuniunea OPEC terminată fără un acord final de reducere a producţiei, în care s-a a discutat o posibilă scutire de la reducerea producţiei pentru Iran şi, cartelul  aşteptând şi decizia Rusiei.

Contractele internaţionale futures pe petrol Brent au scăzut sub 60 dolari/baril, fiind tranzacţionate la 59,53 dolari/baril la 07.50 GMT, în scădere cu 53 de cenţi, sau 0,9% de la ultima lor închidere.

Petrolul american West Texas Intermediate (WTI) este tranzacţionat la 51,05 dolari pe baril, în scădere cu 44 de cenţi sau 0,9%.

Scăderile au apărut după ce întâlnirea organizaţiei ţărilor exportatoare de petrol s-a încheiat joi fără o decizia fermă de a reduce producţia. Iranul a solicitat exceptarea sa de la reducere, în urma sancţiunilor acordate de SUA, care care au dus deja la reducerea exporturilor sale.

OPEC doreşte, de asemenea, să obţină promisiuni de reducere a producţiei şi din partea Rusiei. Rusia vrea să-şi reducă producţia de ţiţei cu maximum 150.000 de barili pe zi pentru primele trei luni ale anului 2019.

Analiştii avertizează că vor fi necesare reduceri importante de producţie pentru a inversa tendinţa de scădere a preţurilor.

Preţurile au scăzut, din octombrie, cu 30%, pe măsură ce oferta a crescut iar crerea s-a diminuat pe fondul încetinirii economice globale.

Producţia de petrol de la cei mai mari producători din lume - OPEC, Rusia şi Statele Unite - a crescut de la sfârşitul anului 2017 cu 3,3 milioane bpd, la 56,38 milioane bpd, reprezentând aproape 60% din consumul mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO