Business Internaţional

Se apropie prima schimbare majoră adusă de atacurile teroriste împotriva Uniunii Europene: Spaţiul Schengen ar putea fi suspendat. UE continuă planurile pentru reintroducerea controalelor la frontiere

Se apropie prima schimbare majoră adusă de atacurile...

Autor: Ioana Bojan

05.12.2015, 12:46 1951

În cadrul reuniunii desfăşurate la Bruxelles, Germania a fost principalul susţinător al acestei propuneri, în cadrul unei serii de măsuri menite să amelioreze criza refugiaţilor, care a dezvăluit o serie de slăbiciuni ale zonei Schengen.

Planul de a permite statelor să impună controale temporare la frontiere a fost prezentat săptămâna aceasta de Luxemburg, care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Berlinul a determinat mai multe state să impună vara aceasta controale temporare la frontiere sau să-şi închidă graniţele, pentru a face faţă numărului mare de imigranţi sosiţi pe ruta Balcanică pentru a ajunge în nordul Europei.

"Miniştrii au convenit că, dacă există probleme serioase care pun în pericol spaţiul, trebuie să avem un cadru european comun pentru gestionarea frontierelor pentru şase luni şi chiar mai mult", a declarat după reuniunea de vineri ministrul luxemburghez pentru Migraţie, Jean Asselborn.

Conform Articolului 26 din regulile spaţiului Schengen, statele membre pot introduce controale suplimentare dacă există "deficienţe serioase persistente" la frontierele blocului, o condiţie despre care oficialii europeni susţin că se potriveşte situaţiei actuale din Grecia.

"Am rămas fără răspunsuri uşoare? Ne-au mai rămas doar opţiunile proaste. Acestea sunt opţiuni dureroase şi necesită încălcarea unor tabuuri şi adoptarea unor măsuri pe care în mod instinctiv nu vrem să le luăm. Aceasta este responsabilitatea pe care o au liderii noştri acum", a declarat un oficial UE.

Oficialii europeni au discutat posibilitatea de a suspenda Grecia din Schengen, ceea ce ar forţa cetăţenii greci să prezinte paşapoartele atunci când circulă în alte părţi ale spaţiului comun.

Guvernul grec a respins săptămâna aceasta acuzaţiile conform cărora nu depune suficiente eforturi pentru a controla fluxul de imigranţi, afirmând că unele state UE nu au furnizat ajutorul promis. În plus, autorităţile de la Atena au adoptat joi trei măsuri pentru a face faţă crizei migraţiei, activând mecanismele UE de Protecţie Civilă şi RABIT şi acceptând ajutorul Frontex la frontiera cu Macedonia.

În cadrul reuniunii de vineri, miniştrii de Interne au discutat de asemenea despre planul de repartizare a imigranţilor în UE, care prevede împărţirea a 160.000 de refugiaţi din Grecia şi Italia în celelalte state membre. Până în prezent, doar 159 dintre cei 160.000 de solicitanţi de azil au fost transferaţi, dintre care numai 30 din Grecia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO