Business Internaţional

Se apropie ”ziua judecăţii”: Italia este la un pas de un deficit bugetar de 40 de miliarde de euro, iar guvernul populist de la Roma exclude orice austeritate

Se apropie ”ziua judecăţii”: Italia este la un pas...

Autor: Ramona Cornea

04.07.2019, 13:56 4527

Liderii populişti ai Italiei au petrecut cea mai mare parte a unui an în căutarea forţelor externe care au crescut costurile ţării pentru emiterea datoriei publice. În această săptămână, randamentul obligaţiunilor cu scadenţă la 10 ani din Italia a scăzut sub 2%, în timp ce dobânda la bondurile pe doi ani a devenit negativă. Randamentul Bund pe 10 ani din Germania scade rapid, ajungând la valoarea de 220 puncte de bază, cea mai mică valoare din un an, scrie Bloomberg.

Mario Draghi, preşedintele Băncii Central Europene, a iniţiat o nouă rundă de stimulare monetară, scăzând randamentele obligaţiunilor în zona euro. Această mişcare nu explică de ce investitorii au redus prima de risc pe care o cer pentru obligaţiunile Italiei, în comparaţie cu alte ţări. Motivul este ascuns în decizia Romei de a căuta un compromis cu partenerii săi din Uniunea Europeană pentru planurile legate de bugetul Italiei.

Luna trecută, Comisia Europeană a făcut primul pas spre a recomanda ca liderii UE să sancţioneze Italia pentru încălcarea limitelor de îndatorare ale uniunii în 2018. Giovanni Tria, ministrul Finanţelor din Italia, a trimis un răspuns prin care nu a reuşit să descrie în detaliu cum va aborda Roma provocările sale fiscale.

Coaliţia Five Star-Lega a aprobat o ajustare fiscală în valoare de 7,6 miliarde de euro care va scădea ţinta deficitului bugetar al Italiei de la 2,4% din PIB, la 2%. Această mişcare nu se încadrează în ceea ce a cerut Comisia Europeană, dar mulţi investitori consideră că va fi suficient pentru ca instituţia să îşi amâne decizia de a pedepsi ţara până la sfârşitul anului.

Roma trebuie să obţină mai mult de 20 de miliarde de euro pentru a-şi atinge ţintele de deficit sau să majoreze TVA-ul cu aceeaşi sumă. Coaliţia Five Star-Lega a insistat că nu va permite această majorare de TVA. Matteo Salvini, preşedintele partidului, cere sprijin pentru reduceri de impozit pe venit în valoare de 15 miliarde de euro, un plan care va duce valoarea totală a deficitului excesiv la mai mult de 40 de miliarde de euro în 2020.

Pachetul de propuneri al Italiei pentru Comisia Europeană conţine idei precum cea că guvernul va primi mai mulţi bani datorită introducerii facturării electronice. Guvernul italian a tăiat fondurile ce urmau să fie folosite pentru scăderea vârstei de pensionare şi pentru un sistem de sprijinire a veniturilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO