Business Internaţional

Se cunosc deja câştigătorii războiului din Ucraina: SUA au devenit cel mai mare exportator de GNL din lume şi livrează către Europa mai mult decât au promis

Se cunosc deja câştigătorii războiului din Ucraina:...

Autor: Catalina Apostoiu

27.07.2022, 00:05 990

Gazele naturale lichefiate sunt, în vremuri normale, mai scumpe decât cele livrate prin gazoducte. Trans­portul este scump, la fel şi tehnologia de lichefiere şi regazeificare. Însă criza energetică din Europa, preţu­rile enorme la orice fel de gaze naturale şi cursa statelor UE de a-şi asigura cât mai multe energie posibil pentru la iarnă fac ca investiţiile „neinspirate“ din trecut în GNL să fie acum de invidiat, iar gazele liche­fiate la mare căutare.

Când preşedintele american Joe Biden a promis liderilor europeni în martie că va ajuta la compensarea di­minuării livrărilor de gaze ruseşti în contextul războiului din Ucraina cu li­vrări solide de gaze naturale liche­fiate, angajamentul acestuia a fost întâmpi­nat cu scepticism, notează Reuters.

În definitiv, industria americană de GNL îşi atingea deja limitele de export, iar piaţa globală este domina­tă de contracte pe termen lung care pot dicta direcţia exporturilor de gaze.

Se pare, însă, că promisiunea lui Biden a fost mult prea modestă. SUA sunt pe cale să devanseze pu­ter­nic promisiunea preşedintelui privitoare la livrări suplimentare de 15 miliarde de metri cubi de GNL pentru Europa în 2022, triplând angajamentul aces­tuia, relevă o analiză Reuters.

Cel mai mare producător de gaze al lumii a devenit cel mai mare exportator de GNL la nivel mondial în prima jumătate a acestui an, a anunţat administraţia americană pentru energie. Până în iunie 2022, SUA au exportat aproximativ 57 mi­li­arde de metri cubi de GNL, cu 68% dintre acestea fiind direcţionate către Europa. În întregul an 2021, expor­turile de GNL americane au repre­zentat 35% din volumul total de 34 miliarde de metri cubi.

Dacă exporturile către Europa îşi menţin ritmul în semestrul al doi­lea, creşterea totală faţă de 2021 ar urma să fie de aproximativ 45 mi­liarde de metri cubi.

În pofida creşterii neaşteptate a exporturilor de GNL american, UE încă se află într-o poziţie precară îna­intea sezonului de iarnă. În plus, ana­liştii susţin că această redirecţionare a exporturilor americane către Europa nu va fi una de durată, în condiţiile în care preţurile din Asia şi America de Sud cresc, iar clienţii iniţiază acţiuni în instanţă pentru a cere livrarea pe contracte.

Câştigătoare de pe urma războiului din Ucraina sunt şi marile companii petroliere ale lumii.

Acestea se îndreaptă către un profit record de 50 miliarde de dolari pe trimestrul al doilea, scrie Bloomberg.

Câştigurile în creştere dramatică sunt rezultatul direct al preţurilor ridicate la energie care alimentează inflaţia, pun presiune pe consumatori, amplifică riscul de recesiune şi intensifică apelurile pentru impunerea de taxe excepţionale.

Şi totuşi, performanţa stelară a industriei ar putea conţine seminţele propriului declin al acesteia. Pe fondul turbulenţelor politice şi economice, acţionarii ar putea fi nevoiţi să-şi tempereze aşteptările privind creşterea câştigurilor.

„Există şanse mari ca aceste câştiguri să-şi atingă vârful în trimestrul doi sau trei, urmând un mic declin după aceea“, avertizează Ahmed Ben Salem, analist la Oddo BHF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO