Business Internaţional

Se impart contractele de reconstructie

27.03.2003, 00:00 11

Primele contracte pentru reconstructia Irakului postbelic au fost deja adjudecate, iar fosta companie a vicepresedintelui american Dick Cheney, Halliburton, se numara printre castigatori.
Divizia Kellogg Brown & Root din cadrul companiei Halliburton, unde Cheney a fost presedinte intre 1995-2000, a declarat luni seara ca a primit un contract din partea Corpului de genisti al armatei americane de a stinge incendiile puturilor petroliere din Irak si de a face lucrari de reparare in regim de urgenta a infrastructurii petroliere irakiene.
Marti presedintele american George W. Bush a cerut Congresului sa aprobe alocarea a 489,3 milioane dolari pentru acoperirea costurilor de reconstructie a platformelor petroliere irakiene, suma din care un procent insemnta va intra in conturile Halliburton, sau a companiilor contractate de aceasta, conform termenilor contractului cu armata americana.
Cheney a renuntat la orice participatie la compania Halliburton, cel mai mare furnizor american de servicii pentru companiile petroliere, dupa alegerile din 2000. Halliburton nu a dat informatii referitoare la valoarea financiara totala sau durata contractului.
Corpul de genisti al armatei americane a precizat pentru CNN marti ca Halliburton va fi platita astfel incat i se vor acoperi costurile si va primi in plus un procent din aceste costuri drept comision. Din moment ce inca nu se pot estima pagubele totale pe care razboiul din Irak le vor aduce platformelor petroliere, este dificil de aproximat valoarea finala a contractului.
Miza ar putea fi una extrem de importanta, deoarece contractul pe care Halliburton si l-a adjudecat luni situeaza compania americana in pozitia de favorita pentru restaurarea completa a infrastructurii irakiene, neglijata de prea mult timp. Cu siguranta aceasta sarcina ar da mult de lucru celor de la Halliburton.
Pentru a aduce productia petroliera la nivelele de dinainte de razboiul din Golf din 1991, se estimeaza ca se va lucra timp de 18 luni, la costuri initiale de 5 miliarde dolari, la care se adauga circa 3 miliarde annual in cheltuieli de exploatare, conform unui studiu recent.
Desi nici unul dinte administratorii potentiali ai unui asemenea contract (Departamentul pentru Aparare, USAID sau ONU) nu si-au asumat responsabilitatea pentru aceasta sarcina, decizia de luni si cererea de fonduri inaintata de presedintele Bush Congresului, sunt indicii conform carora guvernul american va prelua operatiunile de reconstructie.
Referitor la contractul semnat luni, Halliburton a declarat ca toate incendiile puturilor petroliere vor fi stinse in maxim 240 de zile. Pana acum, foarte putine puturi au fost incendiate de irakieni, spre deosebire de razboiul din 1991, cand trupele care se retrtageau din Kuweit au incendiat circa 700 de puturi de titei din Irak. Si atunci divizia KBR de la Halliburton a fost implicata in stingerea focurilor.
Un alt contract, in valoare de 4,8 milioane dolari, a fost acordat de USAID companiei private Stevedoring Services of America (SSA), pentru a se ocupa de refacerea portului Umm Qasr, din sudul Irakului. Orasul este de o importanta strategica pentru reusita actiunilor umanitare menite sa ajute poporul irakian.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO