Business Internaţional

Se încinge meciul declaraţiilor de peste Canal: "Economic vorbind, mai bine francez decât englez", spune ministrul francez al economiei

Se încinge meciul declaraţiilor de peste Canal: "Economic vorbind, mai bine francez decât englez", spune ministrul francez al economiei

Autor: Radu Racu

16.12.2011, 15:35 816

Ministrul francez de Finanţe Francois Baroin a continuat vineri tirul declaraţiilor vehemnte împotriva economiei britanice, lansat joi de guvernatorul băncii centrale a Franţei, după ce biroul de statistică de la Paris a publicat date pesimiste despre evoluţia economiei locale în următoarele trimestre, scrie Financial Times.

"Este adevărat că situaţia economică din Marea Britanie este foarte îngrijorătoare, iar la nivelul economiei de astăzi e mai bine să fii francez decât englez", a spus Baroin.

Comentariile demnitarului francez vin la scurt timp după ce Insee - Institutul Francez de Statistică - a prognozat că economia se va confrunta cu o contracţie de 0,2% în T4 şi de 0,1% în primele trei luni ale anului viitor, înainte de a creşte cu 0,1% în primăvara anului 2012.

Baroin se alătură astfel criticilor lansate de guvernatorul Christian Noyer, care a atacat joi agenţiile de rating în lumina unei iminente reduceri a ratingului triplu A acordat Hexagonului. "Agenţiile de rating şi-au pierdut orice urmă de raţiune. Anglia stă mai prost ca noi şi nu este sub lupa agenţiilor de rating", a declarat Noyer într-un interviu pentru presa locală.

Primele atacuri de peste Canal au venit însă din partea Marii Britanii, prin vocea cancelarului George Osborne, care a comparat situaţia Franţei cu cea a Greciei de dinainte de izbucnirea crizei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO