Business Internaţional

Se îndreaptă zona euro spre recesiune? Producţia industrială a scăzut în decembrie cu 1,1%

Un nou semn al recesiunii: producţia industrială din zona euro a scăzut în decembrie cu 1,1%

Autor: Vlad Popescu

14.02.2012, 13:25 236

Producţia industrială din zona euro a scăzut în decembrie cu 1,1% faţă de noiembrie, potrivit datelor prezentate marţi de Eurostat, un nou semnal că economia europeană este în recesiune pentru a doua oară în ultimii trei ani, transmite Bloomberg.

Media estimărilor economiştilor indica un declin de 1,2%.

Faţă de luna decembrie a anului 2010, producţia industrială din zona euro a coborât cu 2%.

La nivelul UE, producţia industrială a scăzut cu 0,6% faţă de luna noiembrie, respectiv cu 0,9% raportat la decembrie 2010.

Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat a doua scădere din UE a indicatorului faţă de luna noiembrie, de 2,7%.

Economiştii consideră că economia zonei euro s-a contractat în trimestrul al patrulea al anului trecut, în principal ca urmare a măsurilor de austeritate, care au afectat cheltuielile de consum şi angajîrile, precum şi în contextul scăderii exporturilor.

Comenzile noi din industrie au coborât în noiembrie în zona euro, iar şomajul s-a menţinut în decembrie la un maxim record, urcând la 10,4%.

"Economia zonei euro a intrat probabil în contracţie în trimestrul al patrulea al anului 2011 şi ar putea continua să scadă în prima jumătate a lui 2012. Criza fiscală are încă potenţialul de a afecta economia, există riscuri enorme", comentează pentru Bloomberg un analist al Dekabank Frankfurt.

Media estimărilor economiştilor contactaţi de Bloomberg indică o contracţie economică de 0,4% în zona euro în ultimul trimestru al anului trecut, prima din ultimii doi ani şi jumătate, după o creştere modestă de 0,1% în timestrul al treilea.

Potrivit datelor anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică, producţia industrială a României a scăzut în decembrie, faţă de luna precedentă, cu 16,9% ca serie brută şi a stagnat ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, dar pe ansamblul anului trecut indicatorii au crescut, comparativ cu 2010, cu 5,6%, respectiv cu 6,1%.

Raportul Eurostat arată că producţia industrială a României a urcat cu 1,9% în decembrie faţă de aceeaşi lună a anului anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO