Business Internaţional

Se înmulţesc ameninţările cu greva şi cresc presiunile pentru creşteri salariale în Europa de Est

Se înmulţesc ameninţările cu greva şi cresc...

Autor: Bogdan Cojocaru

15.07.2022, 00:05 1037

În Ungaria, la începutul anului, profesorii au întrat în grevă pe pe­rioadă nedeterminată pentru a pro­tes­ta faţă de condiţiile de muncă grele şi salariile prea mici. Guvernul maghiar este criticat din mai multe părţi că subfinanţează învăţământul. Totuşi, el împinge în sus salariile prin majorarea periodică a salariului mi­nim pe economie.

În Ungaria, un sfert dintre salariaţii instituţiilor buge­tare au salariile crescute doar pentru că guvernul a majorat salariul minim. Între timp, inflaţia a explodat, iar sin­dicatele din sectorul public cer ma­jorări salariale de 20%.

Şi în Polonia inflaţia este de nestăvilit. La înce­putul anului, cu greva au ameninţat contro­lorii de zbor, ca o previzua­lizare a haosului din transportul aerian de acum din toată Europa, apoi exami­natorii pentru obţinerea permisului auto, apoi minerii, care spun că din cauza lipsei de forţă de muncă sunt obligaţi să muncească şi sâmbăta şi duminica. Sindicatele din sectorul public ameninţă şi ele cu greva: vor creşteri salariale de 5% acum şi de 15% anul viitor. Toate aceste presiuni se acumulează pe fondul unei inflaţii galopante şi cu toate că guvernele Poloniei şi Ungariei au fost deosebit de darnice financiar cu electoratul lor în ultimii ani. 2022 a fost an electoral în Ungaria.

Salariile în creştere ampli­fică forţele inflaţioniste. Dar când presiunile salariale vin din sectorul bugetar, acestea secătuiesc veniturile statului.

Guvernul ungar a luat deja unele măsuri care pot fi considerate ca fiind de austeritate, cum ar fi în­gheţarea unor investiţii şi tăieri de cheltuieli. În actuala criză aceste presiuni sunt mai periculoase pentru că finanţele publice au fost deja îm­pinse până la limită de cheltuielile sociale făcute de guverne pentru a atenua efectele pandemiei şi recesiu­nii provocate de aceasta asupra pu­terii de cumpărare a consumatorilor. Acum, această putere de cumpărare este erodată de inflaţie. În Polonia, cele mai puternice sindicate din sectorul public au ameninţat cu greva dacă guvernul nu le majorează sala­riile cu 5% imediat şi cu 15% anul viitor, scrie The Warsaw Voice.

Acestea şi-au justificat cererile prin inflaţia ridicată, care duce la creşterea semnificativă a costului vieţii pentru polonezi. Ultimele prognoze ale băncii centrale arată că instituţia se aşteaptă ca inflaţia să stea la 9,8-15% anul viitor. Guvernul vrea să majoreze salariile în sectorul public cu doar 8%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO