Business Internaţional

Se întâmplă ceva ciudat în economia americană, ceva ce ar putea împinge dobânzile puternic în sus

Se întâmplă ceva ciudat în economia americană, ceva...

Autor: Catalina Apostoiu

17.05.2018, 00:05 1674

Deficitul bugetar şi şomajul din SUA se îndreaptă în direcţii opuse, ceva ce nu s-a mai întâmplat niciodată în pe­rioada de pace de după cel de-al Doilea Război Mondial, iar acest lucru ar putea conduce la o creştere semnificativă a dobânzilor, avertizează analiştii Goldman Sachs, potrivit CNBC.

Goldman Sachs se aşteaptă ca, de exemplu, ti­tlu­rile de trezorerie cu scadenţa de zece ani să aibă un randament de 3,6% anul viitor.

Creşterea deficitului se datorează recentelor măsuri fiscale adoptate de administraţia Trump. În mod normal, astfel de măsuri ar veni în primele etape ale unei redressări economice, însă economia americană se află în al optulea an de expansiune postcriză.

Şomajul se situează acum la 3,9% şi este în scădere, în timp ce deficitul bu­getar a atins 668 mld. dolari în 2017 şi este de aşteptat să depăşească 1.000 mld. do­lari până în 2020. Feno­me­nul este ex­trem de neobişnuit în SUA, potrivit economiştilor Goldman. SUA va trebui să emită mai multe obligaţiuni într-o perioadă în care Fed nu mai este jucător pe piaţă. O ofertă mai mare şi un număr mai mic de cumpărători vor însemna că guvernul le va plăti investitorilor mai mult pentru a cumpăra titluri americane de datorie. Iar acest lucru va însemna dobânzi mai mari.

Întreaga situaţie va contribui la o continuare a supraîncălzirii în acest an şi anul viitor şi la înăsprirea politicii monetare ca răs­puns la această evoluţie, a­rată economiştii Gold­man.

Într-adevăr, Fed este de aşteptat să-şi con­tinue majorările de dobânzi, anticipându-se un număr total de trei majorări atât în 2018, cât şi în 2019. Potrivit Lorettei Mester, preşedintă a Fed Cleveland, o deteriorare a perspectivelor economice ar putea determina banca centrală să majoreze dobânzile mai puternic, iar până în 2020 dobânzile ar putea depăşi „nivelul neutru” de 3%.

Între timp, Loretta Mester rămâne optimistă cu privire la viitorul apropiat.

„Economia americană performează foarte bine şi mă aştept ca evoluţia să continue pe viitor“, a declarat aceasta.

La rândul său, John Williams, preşedinte al Fed San Francisco, se declară ìfoarte încrezătorî în perspectivele economice atât ale SUA, cât şi pe plan mondial, reiterând că ar considera trei, până la patru majorări de dobânzi în acest an drept potrivite, scrie Bloomberg.

„Însă, evident, dacă asistăm la o intensificare a presiunilor inflaţioniste, presiunilor salariale, am avea argument pentru o înăsprire ceva mai rapidă a politicii monetare“.

Totuşi, Williams avertizează că vede în continuare aşa-numita dobândă neutră menţinându-se mai jos pe termen lung, limitând cât de sus poate Fed-ul majora dobânzile de-a lungul ciclului de înăsprire a politicii înainte de a restricţiona creşterea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO