Business Internaţional

Se pregăteşte scoaterea Greciei din zona euro? Un fost oficial BCE acuză: Grecia a trişat pentru a intra în zona euro

Se pregăteşte scoaterea Greciei din zona euro? Un fost oficial BCE acuză: Grecia a trişat pentru a intra în zona euro

Autor: Anca Dumitrescu

27.05.2011, 12:27 2364

Grecia a fost capabilă să intre în zona euro numai prinînşelăciune, iar liderii din regiune au fost "prea politicoşi"pentru a aplica sancţiunile adecvate, prin care ar fi putut fievitată criza datoriilor, a declarat Otmar Issing, fost economistşef al Băncii Centrale Europene (BCE).

"Când am lucrat pentru BCE, am suferit de fiecare dată cândstatele nu au îndeplinit criteriile. Grecia a trişat pentru a intraîn zona euro şi este dificil să ştim cum să ne purtăm cu trişorii",a declarat Issing (75 de ani) într-un interviu.

Issing, care a venit în BCE cu un an înainte de crearea euro, în1999, şi a lucrat în instituţie până în 2006, a avertizat joi căGrecia nu va putea, probabil, să îşi onoreze obligaţiilefinanciare.

Capacitatea ţării de a-şi rambursa datoriile este îndoielnică,chiar dacă guvernul a aprobat un plan de accelerare aprivatizărilor şi noi măsuri de reducere a cheltuielilor, pentru aprimi o nouă tranşă din planul de susţinere financiară de 110miliarde de euro din partea UE şi FMI, aprobat anul trecut.

Issing atribuie "problemele critice" din zona euro absenţei unorsancţiuni adecvate.

El a arătat că ar fi trebuit să aibă loc o monitorizare şi oevaluare mai bună, precum şi mai multe sancţiuni, întrucât "crizanu era inevitabilă".

AFACERI DE LA ZERO